Titlul de „veteran de război” a fost instituit pentru prima oara în România de către Regele Carol I prin Decret Regal, la 29 aprilie 1902, când se împlinea un sfert de veac de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizării Armatei Române în Războiul pentru Independență.
Legea 303/2007 și HG 1222/2007 au reconfirmat ziua de 29 aprilie ca „Zi a Veteranilor de Război în România”, ca semn de recunoștință a meritelor deosebite ale celor care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.
Bujorul românesc a fost ales ca simbol al recunoștinței și al respectului pentru veteranii de război și veteranii teatrelor de operații. Bujorul românesc este specie ocrotită de lege și, în tradiția și cultura românească, este asociat cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele. Prin purtarea bujorului la rever, românii demonstrează recunoștința pentru faptele de arme ale militarilor români din toate timpurile.
Autoritățile locale și centrale a adus omagiu atat veteranilor în viață, cât și eroilor care s-au jertfit pe câmpul de luptă.
„Curajul cu care au luptat pe front reflectă profilul unor generații pentru care datoria împlinită față de țară și popor reprezenta un gest de onoare supremă.
Cei pe care încă mai avem privilegiul de a-i avea printre noi, ajunși la vârste venerabile, păstrează încă vii amintirile de pe front și le împărtășesc generațiilor mai tinere. Nimeni nu le mai poate da înapoi anii de tinerețe petrecuți în tranșee pentru eliberarea teritoriului național, nimeni nu poate șterge suferința din vremurile de război, dar îi putem răsplăti ducând mai departe exemplele lor și purtându-le de grijă acum, când vârsta îi face mai vulnerabili.
Poveștile de viață ale acestor oameni sunt capitole ale unei pagini importante din istoria României și vrem să fie cunoscute de cât mai mulți dintre români. De aceea, salut campania ”Alături de veterani”, inițiată de Ministerul Apărării Naționale în parteneriat cu Asociația „Alături de eroi”, cu mediul de afaceri și societatea civilă. Prin lansarea unei platforme online dedicată veteranilor din cel de-Al Doilea Război Mondial și toate celelalte manifestări incluse în această campanie vrem să ne exprimăm recunoștința față de ceea ce ei reprezintă pentru noi: niște eroi”, a precizat premierul Florin Cîțu.
Și autoritățile locale i-au omagiat pe veterani.
„Traversăm cu toții o perioadă extrem de dificilă. Viețile ni s-au schimbat. Lucruri nu demult sigure stau acum sub semnul întrebării și incertitudinea se răspândește. Mulți au pierdut pe cineva drag. Mulți au pierdut speranța. În astfel de timpuri ale marilor încercări, avem nevoie, mai mult decât oricând, de repere morale în jurul cărora să reconstruim încrederea. Repere precum cele așezate în istorie tocmai de cei pe care îi onorăm astăzi: veteranii noștri, care au înfruntat una dintre cele mai mari orori provocate de om împotriva omului – războiul.
Trecând peste temeri și slăbiciuni, ei au acceptat faptul că un destin mai mare decât ei îi chema să acționeze. S-au făcut scut pentru speranțele și valorile unei națiuni, s-au opus nedreptății și au salvat viitorul generațiilor care aveau să vină. Astăzi, discreți, modești și, din nefericire, tot mai puțini, trec pe lângă noi, pe străzi, purtând în suflete o distincție mai înaltă decât toate medaliile și ordinele cu care le-a fost recompensat curajul: distincția demnității.
Stimați veterani de război, în numele meu și al întregului Consiliu Județean Dolj, care se pleacă în fața meritelor dumneavoastră, vă rog să primiți expresia respectului nostru deplin și calde mulțumiri. Mulțumiri pentru ceea ce ați făcut, în urmă cu 8 decenii, în beneficiul României, dar mai ales pentru exemplul pe care ni-l lăsați și din care vom putea extrage mereu forța de a depăși marile provocări. La mulți ani!“, a declarat președintele Cj Dolj, Cosmin Vasile.
„De la oficialități la oameni simpli, prieteni sau foști camarazi, cu toții ne închinăm, astăzi, cu smerenie în fața veteranilor de război, care s-au luptat în tranșee pentru apărarea valorilor și integrității țării noastre.
Pentru toate acestea, în numele craiovenilor, doresc să îmi exprim recunoştinţa față de bravii eroi căzuţi la datorie, iar veteranilor în viață le urez ani mulţi de viaţă, sănătate și dorințe împlinite alături de cei dragi!
Fie ca tinerii noștri să aibă înțelepciunea să-și aleagă modele de viață din rândul dumneavoastră”, a precizat, la rândul său, viceprimarul Aurelia Filip.
„Este o datorie morală să fim alături de veteranii de război, bravi luptători şi martori ai unei istorii cu atâta însemnătate pentru România.
Mă înclin în faţa sacrificiului dumneavoastră nemărginit. Sunteţi adevărate file de istorie ce vor dăinui peste ani şi un exemplu de vitejie şi onoare ce trebuie urmat!”, a precizat și prefecțul de Dolj, Nicușor Roșca.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !