Mesajul lui Yvette Hardie, președintele ASSITEJ
„Lumea noastră se împarte între diviziune și dezbinare. În jurul nostru, în fiecare parte sunt lideri și strategii ce cauta să întoarcă oameni unul împotriva celuilalt pe baza raselor, limbilor, culturilor, statuturilor economice, sexului, orientărilor sexuale, loialității față de o idee, aparteneței sau sau nu… Aproape fiecare aspect al umanității noastre a fost folosit de cineva pentru a aduce o diviziune mai mare și a construi ziduri mai mari de neîncredere și ură. Ca rezultat, pare că ne-am întors spatele către Ubuntu, filozofia africană care spune: „Eu sunt pentru că tu ești“ și „O persoană este o persoană prin relația cu alte persoane.“
Cum putem împiedica acest rău pe care îl facem copiilor noștri și într-adevăr, nouă înșine?
Copiii trebuie să se bucure în comunitate de momente în care li se amintește ceea ce împărtășim și unde pot să aprecieze multiplele realități a ceea ce înseamnă să fii uman. Ei au nevoie de locuri în care să exploreze noi moduri de gândire care să provoace aceste mituri divizate, în care să empatizeze cu cei diferiți de ei. Au nevoie de experiențe concrete de comuniunie în comunitate, care să le amintească de fericirea și frumusețea pe care lumea le are de oferit.
ASSITEJ crede că teatrul deschide multe uși către a simți o mai mare conexiune cu alții și, cel mai important, cu noi înșine.
Recent „The New Victory Theatre“ din New York a publicat rezultatele unui studiu de cinci ani despre beneficiile teatrului pentru copii și tineri. Una dintre principalele descoperiri neașteptate este că expunerea către teatru a dat acestor copii o mai mare speranță pentru viitor. Aceste rezultate au fost comparate cu cele ale unui grup control, unde cei care nu fuseseră expuși spectacolelor și atelierelor de teatru în aceeași perioadă au înregistrat un sentiment de nesiguranță în posibilitățile lor viitoare de studiu sau în oportunitățile de angajare.
De ce e speranța așa importantă? Speranța creaază energie pozitivă, care se traduce în siguranța de sine, ambiție, rezistență și, într-un final, în acțiuni solide pentru a face o diferență în propria viață și în viețile altora. Orice copil trebuie să aibă speranță.
Haideti atunci cu toții să ne asumăm să ducem astăzi un copil sau un tânăr la teatru si să asigurăm suportul necesar pentru ca orice copil să aibă acces la arte și la teatru, fără să conteze circumstanțele personale sau sociale. Și pentru cei ca noi, care lucrăm în domeniu, haideți să ne angajăm să furnizăm experiențe de calitate, care vor face diferenta în modul în care generațiile tinere percep lumea – în numele zilei de astăzi și de mâine.“