Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 14 mai a.c., a Zilei dreptului internațional umanitar în România și reafirmă angajamentul său de a acționa pentru consolidarea respectului pentru dreptul internațional umanitar, dar și pentru promovarea unei cât mai ample conștientizări a importanței acestor norme în rândul autorităților publice, al decidenților politici și al societății românești în ansamblul ei.

Complementar demersurilor întreprinse în plan internațional și regional, MAE și-a asumat în cursul anului precedent, ca membru al Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), coordonarea procesului de elaborare a primului raport voluntar privind aplicarea dreptului internațional umanitar la nivel național, cu sprijinul tuturor instituțiilor naționale reprezentate în cadrul CNDIU.

Raportul prezintă o imagine a cadrului normativ și instituțional relevant, având ca pilon central Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar, precum și principalele realizări ale României în domeniu.  Această inițiativă se înscrie într-o practică tot mai răspândită în rândul statelor și puternic susținută de Comitetul Internațional al Crucii Roșii, de asumare a unui exercițiu de autoevaluare internă sub forma redactării unui raport voluntar. Totodată, realizarea acestui proiect corespunde profilului activ al României pe linia promovării dreptului internațional umanitar.

Finalizarea recentă a raportului național a fost anunțată de secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Dan Neculăescu, cu ocazia participării la masa rotundă organizată, astăzi, de Universitatea Națională de Apărare “Carol I” cu tema “Importanța dreptului internațional umanitar în actualul mediu internațional de securitate”. Reprezentantul MAE a menționat intenția diseminării acestui document pe paginile instituțiilor din cadrul CNDIU, precum şi cu ocazia reuniunilor naționale şi internaționale de profil, respectiv a încurajat valorificarea raportului în sprijinul răspândirii cunoștințelor despre dreptul internațional umanitar și al evidențierii rolului esențial al acestui set de norme.

Raportul privind aplicarea dreptului internațional umanitar la nivel național, în forma aprobată de Guvernul României, va fi publicat pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe.

Ziua dreptului internațional umanitar a fost stabilită prin Legea nr.177/2013, la propunerea CNDIU, și este marcată, în fiecare an, începând cu 2014, prin acțiuni cultural-educative și științifice dedicate cunoașterii și promovării dreptului internațional umanitar.

Alegerea acestei zile corespunde în mod simbolic momentului ratificării de către România, la 14 mai 1954, a Convențiilor de la Geneva din 12 august 1949, care consacră, alături de  cele două Protocoale adiționale din 1977 referitoare la protecția victimelor conflictelor armate, principalele norme ale dreptului internațional umanitar.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !