Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului pe care îl poartă. A fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei. În timpul evenimentelor din decembrie 1989, „Desteaptă-te române” a răsunat la unison în toată România. Timp de câțiva ani „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Republicii Moldova.

Ziua de 29 iulie este una cu o simbolistică aparte. Este ziua în care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Oficialitățile doljene au sărmătorit, astăzi, Imnul în piațeta din fața Teatrului Național.

„Celebrarea imnului de stat ne oferă prilejul de a vorbi cu profund respect despre unul dintre cele mai importante simboluri naționale, versurile sale însuflețind în toate momentele cruciale lupta pentru atingerea aspirațiilor care ne uneau încă dinainte ca provinciile istorice ale României să se alipească într-un singur trup.

«Deșteaptă-te, române!» este cântecul unei națiuni care, indiferent de granițele formale dintre fiii săi, s-a definit dintotdeauna ca un tot, prin credința nestrămutată în valori comune, în valorile dreptății, libertății și suveranității – principii sfinte, pe care le-a enunțat încă din zilele Revoluției pașoptiste și continuă să o facă și astăzi.

Imnul de stat rămâne puntea prețioasă între prezentul și trecutul unui popor care face dovada că știe să se raporteze la ilustrele figuri care i-au deschis drumul afirmării, știe să le onoreze memoria și să desprindă, din faptele și opera lor, modele pentru a-și construi viitorul cu demnitate și fermitate”, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

„Pentru toți românii, astăzi este o zi specială – Ziua Imnului Național. O zi pentru care nimeni nu are nevoie de pregătire, pentru că nu credem să existe copil, tânăr sau adult care să nu cunoască versurile imnului național. Această zi festivă este un prilej de a fi mândri de istoria, de cultura şi de moștenirea noastră spirituală.

În zi de sărbătoare, vă îndemn să onorăm acest simbol național și să îl intonăm cu mândrie de cât mai multe ori, să le insuflăm celor mai mici dintre craioveni dorința de a-și cunoaște valorile țării în care s-au născut”, a transmis, la rândul său, viceprimarul Stelian Bărăgan, cu ocazia Zilei Imnului Național al României.

„Astăzi sărbătorim ziua imnului nostru drag, cel care ne face inimile să tresalte de fiecare dată când îl ascultăm. Suntem români. În inimile noastre pompează acelaşi sânge, iar imnul răsună cu putere în ele, căci, începând din anul 1848, atunci când a fost compus, „Deşteaptă-te, române!” a devenit cântecul inimilor românilor de pretutindeni datorită mesajului de patriotism şi de libertate pe care îl poartă în el. A insuflat curaj în momentele cruciale ale istoriei şi, totodată, mândrie atunci când românii ne reprezintă cu cinste pe podiumurile internaţionale.
Istoria ne este confirmarea faptului că suntem un popor de oameni bravi, cu un cuget aprig, credinţă şi putere. Suntem legaţi de pământul patriei noastre. Oriunde am fi, purtăm în sufletele noastre ţara, iar rădăcinile neamului ne trag înapoi spre casă. Avem datoria sfântă de a plăti ţării tot ceea ce ne-a dăruit ea, prin îmbrăţişarea dreptăţii şi a binelui. Există o maximă celebră, ce spune aşa: «Fii tu însuţi schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!». Aşadar, să fim mai buni, să fim mai toleranţi, dar aprigi când vine vorba de lege şi dreptate. «Dragostea de patrie este cea dintâi religie a omului civilizat», spunea cu mare înţelepciune Napoleon, iar din punctul meu de vedere, aceste cuvinte au o însemnătate primordială. Iubirea de ţară este fundamentală în orice societate sănătoasă şi prosperă, iar imnul are rolul de a ne aduce împreună şi a face din noi un tot: un spirit, un suflet şi o inimă care să bată pentru un scop comun, acela de a prospera şi de a fi uniţi, căci împreună suntem România!”, a precizat și subprefectul de Dolj, Cristian Șovăilă.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !