Miercuri, de la orele 19,00, Corala Academică a Filarmonicii Oltenia, sub bagheta maestrului Pavel Șopov, ne propune un regal muzical la împlinirea a 170 de ani de la naşterea poetului naţional, Mihai Eminescu, jurnalist, prozator, dramaturg şi gânditor, ales post-mortem membru al Academiei Române. Din program nu vor lipsi lucrări semnate de Vinicius Grefiens, Radu Paladi, Ioan Bohociu, Paul Constantinescu, Tiberiu Olah, Eugen Petre Sandu, Gheorghe Cucu, Dariu Pop. Compoziţii pe versuri eminesciene şi din tradiţia populară românească vor fi interpretate de Corala Academică, dirijată de maestrul Pavel Şopov care desfăşoară o intensă activitate didactică universitară, pe lângă cea artistică.
Eminescu a fost supranumit „Luceafărul poeziei româneşti” şi a rămas cel mai important reprezentant al romantismului din literatura română, un remarcabil erudit şi militant activ pentru dreptul la existenţă naţională a poporului român. Din anul 2011, 15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale, zi în care sărbătorim naşterea ”Luceafărului” poeziei româneşti, dar reflectăm şi asupra remarcabilei noastre culturi naţionale şi asupra esenţei românismului. Şi în alte ţări europene, Ziua Culturii Naţionale omagiază oameni de cultură reprezentativi pentru fiecare stat în parte. Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.
Pavel Şopov a absolvit succesiv Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti (1973) şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din capitală (1978), secţia pedagogie muzicală (specializarea muzică vocală şi instrumentală). A urmat cursul de dirijat coral la clasele profesorilor Silvia Secrieriu şi Iovan Miclea. După absolvire, a înfiinţat un cor al cadrelor didactice din oraşul Drăgăneşti-Olt, obţinând o menţiune la etapa judeţeană a Festivalului “Cântarea României” (1979). Din luna septembrie a aceluiaşi an a condus corul bărbătesc al I.T.M.A. Craiova, până în anul 1984, participând în această perioadă la diferite spectacole şi concursuri pe scenele craiovene: Filarmonica “Oltenia”, Clubul I.T.M.A., Casa Ştiinţei şi Tehnicii, Liceul de Artă, Clubul Electroputere. În perioada 1984 – 1989, pregăteşte ca dirijor secund, alături de maestrul Alexandru Racu, Corul Sindicatului Învăţământ. În anul 1987, a preluat conducerea corului Liceului de Artă din Craiova efectuând turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, participând la numeroase manifestări culturale. A fost, în perioade distincte, dirijor al corului Filarmonicii “Oltenia” şi maestru de cor la Teatrul Liric “Elena Teodorini”. De-a lungul anilor, a desfăşurat şi o intensă activitate didactică, fiind profesor titular (o perioadă şi director) al Liceului de Artă “Marin Sorescu”, iar, în ultimii ani, lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova; actualmente, în paralel, îndeplinește calitatea de maestru de cor al Filarmonicii oltene.
Preţuri bilete: 20 lei; 5 lei (elevi, studenţi, seniori)
Agentia de bilete, Calea Unirii, nr.16
Telefon: 0251.414.698
Program: luni – vineri; orele 10:00 – 18:00