Ziua Armatei Române este ziua eliberării de sub ocupația horthystă a Transilvaniei de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959. Cu această ocazie, se arborează Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se ridică Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și sunt organizate ceremonii militare și comemorative în toate garnizoanele din țară și în teatrele de operații.
La manifestările de la Craiova au participat atât oficialitățile locale, cât și reprezentantul Guvernului în teritoriu. „Sărbătorim astăzi o instituție fundamentală a statului, care a ajuns să se identifice, de-a lungul vremii, cu marile aspirații ale națiunii noastre, făcând posibilă împlinirea dezideratelor de libertate, unitate și suveranitate și așezând fundamentul pe care se ridică România prezentului.
Am marcat, în 2017, 140 de ani de la eroicele confruntări prin care Armata ne-a câștigat independența, cu jertfele celor căzuți la Grivița, la Rahova și Plevna. Am comemorat, tot în acest an, un secol de la luptele teribile din triunghiul de foc Mărăști – Mărășești – Oituz, lupte care au deschis drumul către nașterea României Mari.
Astăzi, se cuvine să ne plecăm frunțile în memoria tuturor celor care s-au sacrificat pentru crezul unui întreg popor, dar și să ne exprimăm respectul pentru militarii zilelor noastre – oameni care se remarcă prin bună pregătire și responsabilitate, dar și prin modestie și discreție, oameni care și-au dedicat cariera, precum și întreaga viață împlinirii datoriei față de țară”, este de părere IOn Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, prezent la evenimet. „Ziua Armatei înseamnă jertfa a peste 800.000 de militari români care au căzut la datorie, au dispărut sau au fost răniți în cel de-al Doilea Război Mondial. Dar Ziua Armatei ne trimite cu gândul și la Războiul de Independență din 1877 sau la Primul Razboi Mondial, unde, aceeași Armată, apărătorul dintotdeauna al intereselor românilor, și-a facut datoria. Este o zi de omagiu și bucurie pe care noi, civilii, trebuie să le-o acordăm în totalitate celor îmbrăcaţi în uniforma militară. Să nu uităm că Armata este instituția în care toți cetățenii au încredere și pe care o prețuiesc”, a precizat, la rândul său, Mihai Genoiu, primarul Craiovei.
„În această zi cu deosebită însemnătate avem datoria să ne înclinăm în faţa sacrificiilor şi faptelor de arme ale eroilor, dar şi ale soldaţilor români care şi-au pierdut viaţa pe teatrele de luptă din Irak şi Afganistan.
Totodată, se cuvine să ne înclinăm în faţa veteranilor doljeni şi a cadrelor militare în rezervă şi în retragere , a tuturor celor care au slujit Armata Română.
La ceas aniversar, în numele meu şi al Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj, vă felicit pentru performanţele obţinute, pe toţi cei care cu onoare şi mândrie îmbrăcaţi uniforma militară, şi vă urez mult succes în activitatea pe care o desfăşuraţi.
La mulţi ani!”, a concluzionat Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj.