campanie ofsd dolj„Violenţa distruge viaţa ta şi a celor dragi!” este campania lansată de Organizaţia Femeilor Social Democrate Dolj (OFSD). Acțiunea își propune să conştientizeze victimele, asupra prevenirii şi combaterii violenţei domestice. În România, fenomenul e în continuă creştere. În perioada 2004-2011 au fost raportate peste 80.000 de cazuri de violenţă domestică şi 800 de decese din această cauză. Dincolo de aceste cifre există, însă, o realitate şi mai cruntă. Un număr foarte mare de victime ale violenţei nu sesizează autorităție şi nici nu apelează la servicii sociale pentru a se proteja. Ca urmare, toate aceste cazuri rămân neînregistrate şi ele sunt de ordinul zecilor de mii.
„Familia implică armonie. Din nefericire, violenţa domestică se manifestă zilnic, oriunde pe mapamond. Violenţa nu ar trebui însă tolerată în nicio formă. Violenţa domestică se întâmplă oricui – indiferent de rasă, religie, venit sau nivel de educaţie. Violenţa în familie este un comportament anormal, deviant, iar persoanele care sunt victime ale violenţei domestice, indiferent de tipul de manifestare: violenţa verbală, socială, economică, sexuală, psihologică, fizică, trebuie să-şi cunoască drepturile şi trebuie să se informeze cum trebuie să procedeze în situaţiile care le pun în pericol atât viaţa proprie, cât şi pe cea a persoanelor dragi, în mod special, a copiilor lor. Uneori, cel mai greu lucru de făcut pentru o persoană abuzată este să recunoască faţă de ea acest lucru şi să încerce să ia măsuri, nu să caute scuze, aşa cum se întâmplă în cazul multor femei, în special. Efectele şi consecinţele negative, grave, uneori chiar dramatice ale violenţei domestice se regăsesc, pe termen scurt sau lung, pe mai multe planuri, afectând calitatea vieţii şi securitatea victimelor. Abuzul reuşeşte numai în tăcere. Tocmai de aceea, este de datoria noastră, ca cetăţeni, să recunoaştem semnele cele mai timpurii ale violenţei şi să intervenim în mod conştient, arătându-le victimelor că sunt în siguranţă dacă ies din această situaţie. Victimele au nevoie de oricine pentru a pune capăt abuzului. Ele trebuie să vorbească despre abuz cu copiii lor, cu colegii de muncă, cu prietenii şi cu familia. Acţiunea de azi şi cele din următoarele două săptămâni reprezintă doar una din modalităţile noastre de a sprijini victimele violenţei prin conştientizarea acestora, prin încurajarea lor să vorbească. Nu trebuie să rămânem indiferenţi, trebuie să spunem Stop Violenţei până nu este prea târziu!!!!”, a declarat preşedintele OFSD Dolj, Daniela Tarniţă.
Un sondaj la nivel naţional efectuat de Centrul de sociologie urbană şi rurală arată că, anual, în România aproximativ 1.600.000 de români au suportat diferite forme de violenţă (fizică, verbală, psihică, sexuală, economică, etc) din care foarte puţini reclamă acest lucru.
Invitaţi la eveniment au fost: Alexandra Braica – secretar de stat pentru Dialog Social în Cadrul Ministerului Muncii, Aurelia Dobre – medic psihiatru Spitalul CFR Craiova, Cristina Giormăneanu – medic primar, Secția Primiri Urgență Spitalul Județean Craiova, Dan Tarniță – directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, maior Mariana Cebuc – psiholog Gruparea de Jandarmi Craiova, Mihaela Mihai – avocat, Bianca Predescu – avocat, Florea Voinea – senator.
Duminică dimineaţă, femeile social-democrate au fost prezente în oraşul Filiaşi, a doua localitate doljană în care a fost demarată campania „Violenţa distruge viaţa ta şi a celor dragi!”. La eveniment au participat peste 60 de femei, din şapte comune învecinate oraşului Filiaşi.
Campania „Violenţa distruge viaţa ta şi a celor dragi!” va continua în următoarele localităţi, având următorul program: Bechet (26.11.2013), Calopăr (26.11.2013), Bîrca (27.11.2013), Breasta (28.11.2013), Sopot (29.11.2013), Amărăştii de Jos (30.11.2013), Bucovăţ (30.11.2013), Băileşti (30.11.2013), Calafat (30.11.2013), Negoi (30.11.2013), Vârtop (02.12.2013), Cetate (02.12.2013), Ostroveni (02.12.2013).

Comentarii

comentarii

Leave A Reply