Vestita pâine în țest sau lipii, raci cu diferite umpluturi, zacuscă din diferite legume sau o excepțională plăcintă cu pește, sunt doar câteva din mâncărurile care au venit să înnobileze vinurile localnicilor din Dolj. Expoziția, dacă o putem numi așa, de mâncare și vin a avut loc pe 18 mai la Centrul de Conservare și Promovare a Tradițiilor.
De la binecunoscutul Zaibăr de Băilești al lui Nea Mărin, până la vin din ananas, 1001, tămâioase sau combinații numai de țăranul român știute, nimic nu a lipsit de pe mesele Centrului și toate au venit să completeze bucatele.
„Pâinea, vinul și sarea sunt elementele care stau la baza oricărei civilizații, creând o simbolistică aparte care ne deosebește pe noi de restul. Pâinea este legătura cu stabilitatea strămoșească, iar vinul este legat în general de libertate, de cucerirea unor noi culturi. Până și relațiile Imperiului Roman cu dacii, au avut în centru vinul”, a declarat Nicu Panea, profesor universitar în cadrul Universității Craiova.