Întreprinderile mici și mijlocii care fac export au mai multă încredere în viitor, au o rată a veniturilor mai mare și angajați mai mulțumiți. România este din păcate pe ultimul loc la numărul de IMM-uri în UE și are o medie(17%) mult sub cea europeană (30%) privind livrările de produse pe piețe externe.
Noi considerăm că încurajarea acestor întreprinderi în direcția întăririi lor economice și a valorificării unor oportunități de export va genera un motor de creștere economică important pentru România.
”Programul de internaționalizare” lansat de guvern este un pas înainte însă guvernul dar și administrațiile locale ar trebui să se implice mai mult în crearea condițiilor pentru stimularea inițiativei private, pentru apariția IMM-urilor și creșterea numărului celor care fac activități de export.
Majoritatea IMM-urilor din România care realizează exporturi sunt localizateastăzi în Bucureştişi regiunea de dezvoltare Vest, care include judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş Severin. Majoritatea IMM-urilor exportatoare activează în industria prelucrătoare, comerţ, transporturi, IT&C şi agricultură, iar topul judeţelor cu activităţi de export este condus de Timiş – 10,5%, Argeş – 10,3%, Arad – 5,9%, Braşov – 5,2% şi Sibiu – 4,8%.
Pentru zona Olteniei, în special pentrujudețul Dolj stimularea inițiativei private ar fi foarte importantă pentru crearea de locuri de muncă și pentru dezvoltarea economică accelerată.