Asociația Vasiliada implementează, în perioada iunie-decembrie 2024, proiectul „Începe cu Tine: Educație, Prevenție, Acțiune împotriva Infracționalității” finanțat de Agenția pentru Recupererea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) cu suma de 263.240,97 lei din care, cofinanțarea în valoare de 26.324,09 lei, este asigurată de Asociația Vasiliada.
Proiectul are ca scop creșterea accesului la o mai bună cunoaștere asupra pericolului criminalității în rândul a 140 de copii și tineri din orașele Craiova și Filiași și din mediul rural, Lipovu și Urzicuța, județul Dolj, prin participarea lor la Workshop-uri de Educație Juridică și Consiliere în vederea dezvoltării abilităților și cunoștințelor legate de modul de conștientizare, sesizare și raportare a unor fapte de violență, consumul și traficul de droguri,traficul de persoane pe parcursul a 6 luni de proiect.
În cadrul proiectului, una dintre activitățile principale și care va începe în data de 23 iulie 2024 este cea legată de organizarea unor ateliere (workshop-uri), oferite gratuit copiilor si tinerilor participanți la program.
Această activitate se va desfășura pe parcursul a 5 luni și va consta în susținerea de către instructori și psiholog a 20 de workshop-uri.
Sesiunile de instruire pe tema educației juridice și prevenirea criminalității, vor fi realizate sub forma unor workshop-uri interactive, IN-DOOR, OUT-DOOR și care să încurajeze participanții să exploreze subiecte și să-și dezvolte abilitățile prin activități practice și reflecție personală.
Acestea vor oferi oportunități de învățare activă și colaborare într-un mediu sigur și stimulativ.
Subiectele vor fi legate de prevenirea riscurilor pe care le presupune violența fizică, psihologică și socială, consumul și traficul de droguri asupra comportamentelor și traficul de persoane.
Prin intermediul acestor workshop-uri, se va urmări dezvoltarea abilitățior și aptitudinilor de către copii și tineri a unor metode și tehnici de identificare, sesizare și raportare a faptelor de infracționalitate menționate mai sus.
Cei 140 de participanți, membri ai grupului țintă vor fi îndrumați și ghidați de către cei 3 instructori, 1 psiholog și 5 voluntari ai asociației.