Vlad Alexandrescu, senator USR, comentează cazul posesorilor de drone care au filmat protestele din Piaţa Victoriei, în prezent cercetaţi penal pentru pilotarea fără licență a unor aeronave neînmatriculate.
„Duminică 5 februarie, din mijlocul protestului de 300.000 de persoane de la Piața Victoriei din București, au fost ridicați de jandarmi patru proprietari de dronă și duși la Poliție, unde au fost ținuți până după miezul nopții și li s-au făcut dosare penale pentru pilotarea fără licență a unor aeronave neînmatriculate!
În acest moment, nu există în România o lege care să reglementeze folosirea dronelor, iar Ordonața 29/1997 privind Codul Aerian Civil este văzută ca referindu-se și la drone, în timp ce, în realitate, ea se referă la avioanele civile. Conform acestei interpretări dronele au devenit avioane, iar mânuitorii lor se fac vinovați de infracțiune penală, pedepsibilă cu închisoare de la trei la șase ani. Ei sunt obligați să înmatriculeze drona, să obțină autorizație de survol de la Ministrul Apărării Naționale și să decoleze de pe un aeroport! Potrivit aceleaiași ordonanțe, o aeronavă se consideră în zbor după închiderea ușilor, iar drona nu are uși… Zborul oricăror aeronave (inclusiv dronele) este reglementat acum de HG 912/2010, care reglementează zborul aeronavelor în general, iar dronele sunt asimilate în chip absurd aeronavelor”, se arată într-un comunicat remis presei.
Singurul act normativ care reglementa folosirea dronelor în România a fost Ordinul Ministrului Transporturilor 8/2014, prin care s-a interzis celor care filmau tăierile ilegale de păduri să supravegheze defrișările ilegale și să filmeze domeniile baronilor locali sau autostrăzile neterminate din România. Practic, dronele nu mai aveau voie să filmeze, ci doar să fie manevrate fără cameră de luat vederi, în zone fără construcţii în jur, şi la o distanţă de cel mult de 100 de metri. Ordinul de ministru a expirat însă în ianuarie 2016. Convenția de la Riga (2015) referitoare la elaborarea de legi pentru dronele civile insistă asupra adoptării în țările UE a unor legi specifice dronelor, grupate în clase diferite, în funcție de greutate. Majoritatea dronelor disponibile comercial, se încadrează la clasa ‘Open’ category. Niciuna dintre țările europene, cu legi foarte proaspete în domeniu (Germania – ianuarie 2017, Portugalia – decembrie 2016, Franța – septembrie 2016, Italia – iulie 2016) nu cere înregistrarea dronelor ușoare sau vreo autorizație de survol.
Previous ArticleOprea, PNL: „USR-ul – obosiți și adormiți”
Next Article Friendship Season