Acum 60 de ani, liderii celor șase state fondatoare se reuneau la Roma pentru a semna acordurile ce urmau să creeze o piață unică europeană și, mai mult decât atât, o uniune a păcii și prosperității care a ajuns mai apoi să includă marea parte a continentului. Deputați de frunte de la Parlamentul European merg la sfârșitul săptămânii în capitala italiană pentru o dezbatere despre viitorul UE.
Tratatele de la Roma au fost semnate pe 25 martie 1957 de reprezentanți ai Belgiei, Franței, Germaniei, Italiei, Luxemburgului și Olandei. În două acorduri separate, au creat Comunitatea Economică Europeană, care avea ca scop înlăturarea barierelor din calea comerțului, și au decis asupra unei cooperări mai strânse în folosirea energiei atomice.
Integrarea economică, bazată pe înlăturarea taxelor vamale între statele membre și libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor, s-a dovedit a avea atât de mult succes, încât din ce în ce mai multe țări și-au manifestat interesul de a adera. Domeniile de cooperare s-au lărgit cu timpul, lucru care a dus la crearea Uniunii Europene. Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene a fost adus la zi în mai multe rânduri și astăzi este cunoscut sub numele de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
UE: trecut și viitor
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, liderii grupurilor politice, vicepreședinții și chestorii vor merge vineri la Roma pentru a participa la reuniuni și evenimente peste week-end. Președintele va semna în numele Parlamentului o declarație comună UE privind aniversarea.
Recent, Parlamentul a discutat despre cum trebuie să evolueze UE pentru a face față provocărilor ca migrația, dezechilibrele economice și Brexit. Deputații europeni au adoptat trei rapoarte despre viitorul UE, în plen, în februarie. În martie, eurodeputații au discutat strategia Comisiei Europene privind cele cinci scenarii pentru UE. Dezbaterea continuă la Roma cu șefii de state.
Într-o ceremonie care a avut loc la Bruxelles săptămâna aceasta, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a spus că „Europa este libertatea noastră, Europa este viitorul nostru și asta trebuie să oferim copiilor noștri: un viitor prosper, pace și libertate”.
![Uniunea Europeană împlinește 60 ani](https://www.estv.ro/wp-content/uploads/2017/03/sddefault-2.jpg)