Un secol de la înființarea primului departament de ape în România. Evenimentul a făst sărbătorit de reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Jiu la sfârșitul săptămânii.
În cadrul călerării, specialiștii A.B.A Jiu au încercat să arate ce înseamnă managementul resurselor de apă, care sunt principiile şi tendinţele europene în acest domeniu, dar și ce a însemnat și care a fost evoluția activității instituție de la înființare: “1924-2014 Este mult?…este putin?…este activitatea noastră, a tuturor, a generaţiilor trecute şi viitoare”.
“În ultimii 13 ani viziunea sistemului de gospodărire a apelor a suferit modificări majore, în ceea ce privește modul de monitorizare și evaluare a calității apei, al planificării măsurilor pentru protecția și managementul apelor, al punerii în valoare a potențialului apelor și nu în ultimul rând, al modului în care este privită apa, de către cei care o administrează, respectiv, ca pe un factor de mediu, care trebuie să susțină viața. Este important să amintim aici despre aprecierea de care s-au bucurat experții români din partea Comisiei Europene, cu prilejul evaluării primului Plan de management al bazinelor hidrografice din România!”, se arată în mesajul transmis de ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Luca Varga. Totodată a fost subliniat faptul că apa rămâne un element prioritar atunci când vine vorba de investiţii, fondurile europene fiind baza acestor lucrări.
Gazda întâlnirii, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, Marin Tălău, a vorbit despre importanţa investiţiilor din domeniu, dând asigurări că sectorul apelor se află într-o continuă supraveghere: „Acum, la ceas aniversar, la nivel naţional, a fost un bun prilej de a se face un bilanţ a ceea ce s-a realizat într-un secol, vorbind aici despre domeniul gospodăririi apelor. S-a discutat despre realizările din România, pe linia apelor, adică administrare şi amenajări hidrografice, tocmai pentru o gospodărire judicioasă a tot ce presupune apa ca resursă. Barajele amenajate, marile acumulări care au folosinţe complexe, toate sunt rezultatul muncii oamenilor din acest domeniu. Este datoria noastră să menţinem în exploatare toate aceste investiţii, să le menţinem în stare de siguranţă şi vă anunţ că urmează noi proiecte de mare anvergură întrucât este mai bine să prevenim, decât să combatem”.