Oltenia este în sărbătoare chiar și atunci când codul galben de ploi și vijelii ne pune bețe în roate. Poate doar să ne întârzie. Expoziția itinerantă Tudor Vladimirescu – erou al renașterii naționale (1821-2021) trebuie să înceapă, în această după-amiază, în jurul orelor 14,00. Cum la ora aceea ploaia curgea „cu găleata”, aceasta a fost amânată.
„Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. Revoluția a avut cauze naționale, economice și sociale și, deși a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote. Prin Legea nr. 65/2021 anul 2021 a fost declarat Anul Tudor Vladimirescu”, a explicat managerul Casei de Cultura, Laurențiu Tudor.
Expoziția itinerantă a apărut prin inițiativa Muzeului Județean Argeș și a fost realizată prin contribuția Complexului Național Muzeal Curtea Domnească – Târgoviște, a Muzeului Golești, a Muzeului Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu”, a Muzeului Municipiului București, a Muzeului Național de Artă al României, a Muzeului Național de Istorie a României, a Muzeului Olteniei – Craiova, a Muzeului Regiunii Porților de Fier și a Muzeului Romanaților – Caracal.
„Fotografiile înfățișează obiecte din perioada respectivă – arme de foc (pistoale cu cremene și cu percuție, puști), arme albe (iatagane) -, vestimentație bărbătească din epocă, portrete, sculpturi, busturi ale lui Tudor Vladimirescu, scrisori cu autograful lui, precum și Foișorul Curților Boierești de la Golești, acesta fiind locul unde conducătorul Revoluției de la 1821 și-a trăit ultimele zile de libertate, înainte de a fi prins și ucis de eteriști”, a mai precizat Laurențiu Tudor.
Expoziția de fotografii, transpuse pe 44 de panouri va putea fi privită în Centrul Vechi.