VINERI, 5 MAI 2017, ORA 19:00 – Concert simfonic “Caleidoscop muzical” susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia. Dirijor – Alexandru Iosub. Își dau concursul tinerii soliști Antonio Nicholas Piculeață (vioară), Ruben Natan Ghidiceanu, Ștefan Prețuleac (pian), solistul concertist Alexandru Anastasiu (vibrafon).
În program: Partea I: Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară și orchestră, K. 216; Jules Massenet: “Meditație” din opera ”Thaïs” pentru vioară și orchestră. Solist: Antonio Nicholas Piculeață. Piotr Ilici Ceaikovski / Alexandru Iosub: Suita ”Anotimpurile” – Nr. 4 ”Aprilie”. Solist: Ruben Natan Ghidiceanu. Felix Mendelssohn-Bartholdy: Concertul nr. 1 în Sol minor pentru pian și orchestră, op. 25. Solist: Ștefan Pretuleac.

Partea a II-a: Joe Porter: ”Traveling Carnival”, concert pentru vibrafon. Solist: Alexandru Anastasiu. Georges Bizet: ”Carmen”, Suita Nr. 1 pentru orchestră.

Alexandru Iosub a absolvit succesiv Liceul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi şi Academia de Muzică din Bucureşti (promoţia 1977). În domeniul dirijatului de orchestră s-a perfecţionat cu maestrul Constantin Bugeanu.
În perioada 1977 – 1981 a activat ca violonist în Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău, pentru ca începând cu anul 1981 să desfăşoare o multilaterală activitate muzicală în Craiova (între 1981 – 1989 şi din 2012 – dirijor al Teatrului Liric “Elena Teodorini”; din 1989, dirijor al Filarmonicii “Oltenia”; din 1995, profesor de vioară asociat la Liceul de Artă “Marin Sorescu”).
S-a făcut cunoscut şi în calitate de compozitor, scriind muzică de scenă pentru Teatrul Liric “Elena Teodorini” şi Teatrul pentru Copii şi Tineret “Colibri” – Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrări pentru ansambluri diverse.
Acumulând o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă şi operetă, zeci şi zeci de concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinătate, Alexandru Iosub – muzician serios, competent, talentat – s-a impus în viaţa spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţiile sale dirijorale fiind bine primite de public şi de către specialişti.

Antonio Nicholas Piculeață – Născut la New York, într-o familie de muzicieni, micul violonist Antonio Nicholas Piculeață și-a manifestat încă de la o vârstă fragedă talentul muzical. A început studiul pianului la vârsta de șase ani, îndrumat fiind de părinții săi. Exigent cu sine, Antonio Nicholas Piculeață este preocupat de propria perfecționare artistică, ceea ce a determinat ca el să înceapă cursurile școlare mai devreme decât ceilalți copii de aceeași vârstă.
Talentul interpretativ al micului violonist a fost recompensat cu premii la competiții de profil: Premiul I la Concursul Național ”Tinere Talente”, 2015; Premiul al II-lea la Concursul Național ”Victor Giuleanu”, 2015; Premiul I la Concursul Internațional ”Paul Polidor”, 2016; Premiul I la Concursul Național de Interpretare ”Dan Cumpătă”, 2016.
Antonio Nicholas Piculeață a susținut numeroase recitaluri organizate de Fundația Culturală ”Remember Enescu” și a evoluat în concert alături de Orchestra Filarmonicii ”Paul Constantinescu” – Ploiești (dirijor Samer Hatoum).
În prezent, Antonio Nicholas Piculeață este elev (anul IV de studiu) în cadrul Colegiului Național de Arte ”Dinu Lipatti” – București.

Ruben Natan Ghidiceanu s-a născut în 2007, la București. În jurul vârstei de trei ani, părinții și profesori de muzică i-au descoperit o calitate muzicală rară: auzul muzical absolut. A început să studieze pianul în familie, drept cea mai interesantă “jucărie”.
În prezent, este elev al Liceului de Arte “Marin Sorescu” – Craiova, în clasa a III-a, unde studiază pianul cu doamna prof. Mariana Ilie. În lunile februarie și martie 2014 a participat la Cursurile de Măiestrie Pianistică organizate de Liceul de Arte “Marin Sorescu” în colaborare cu profesorii Walter Krafft (Germania) și Mădălina Pașol. În martie 2014 a participat (fiind cel mai tânăr concurent) la prima sa competiție pianistică: Concursul Internațional “Craiova Piano”, ediția a VIII-a, unde a obținut Premiul al II-lea la categoria A (copii născuți după ianuarie 2005) și un Premiu Special din partea Institutului de Arte – București. În aprilie 2014 a câștigat Premiul I la Concursul Național “Tinere Talente”, ediția a XIII-a – București. De asemenea, în primăvara anului 2014 Ruben Natan Ghidiceanu a fost invitat să participe la emisiunea “Vreau să cânt” și apoi la Gala Laureaților acestei emisiuni (noiembrie 2014), transmisă de postul Speranța TV. În iunie 2014, Ruben Natan Ghidiceanu a participat la recitalul dedicat Zilei Internaționale a Copilului, susținut de elevi ai Liceului de Arte „Marin Sorescu”.
A caștigat Premiul I ”Wolfgang Amadeus Mozart” la Concursul Internațional ”Millenium Piano”, editia a VII-a, București, iunie 2014. Tot în iunie 2014 a obținut Premiul I la Concursul Internațional “Pro Piano – România”, ediția a XVIII-a, București.
Palmares 2015: Premiul I la International Internet Music Competition, Serbia, Belgrad; Premiul I la Concours Musical de France, Marseille, categoria Juniors Elementaire II; Premiul I la disciplina Teoria Muzicii la Concursul Național ”Margareta Sterian” – Buzău; Diploma de Excelență și Premiul Special pentru interpretarea unei piese preclasice la Festivalul ”Prietenii Muzicii”, categoria A3; Diplomă de excelență la Festivalul de creație și interpretare “Samuel”, Craiova, 21 februarie; Premiul al II-lea la Concursul Internațional ”Craiova Piano”, ediția a IX-a, Craiova (unde a concurat, ca și în anul precedent, cu elevi mai mari decât el); Premiul I la Concursul Internațional “Pro Piano-România”, ediția a XIX- a; Premiul I la Concursul Național „Marele Premiu”, București; Premiul I la Concursul Național de Interpretare ”W. A. Mozart”, ediția a XIX-a, Târgoviște.
Cel mai important eveniment muzical al anului 2015 a fost, fără îndoială, participarea la Festivalul Internațional “George Enescu” din București. În septembrie 2015, Ruben Natan Ghidiceanu a fost invitat de către Centrul Cultural ArCUB să susțină un microrecital în Piața Festivalului. În noiembrie 2015, Ruben Natan Ghidiceanu a participat și la Programul de Închidere a Reuniunii Transnaționale din cadrul Proiectului European Erasmus + Young Citizens of Europe – Our Future: The Path of Knowing, Growing and Understanding European Values. De asemenea, tot în luna noiembrie a anului 2015, Ruben Natan Ghidiceanu a fost invitat să cânte cu ocazia Cercului Bibliotecarilor din județul Dolj. La finele anului 2015, Ruben Natan Ghidiceanu a participat la recitalurile omagiale dedicate Zilei Naționale a României, evenimente desfășurate la Casa Memorială “George Enescu” din Sinaia și la Centrul Cultural “Aurel Stroe” din Bușteni.
Anul 2016 a debutat pentru Ruben Natan Ghidiceanu cu Recitalul de pian și canto al elevilor de la clasele prof. Mariana Ilie și Adrian Ghidiceanu, cu prilejul aniversării a 260 de ani de la nașterea compozitorului W. A. Mozart. Tot în luna ianuarie, Ruben Natan Ghidiceanu a participat la masterclass-ul organizat de Liceul de Arte ”Marin Sorescu” din Craiova, în colaborare cu prof. univ. Daniela Andonova, de la Academia de Muzică din Sofia, Bulgaria; în august 2016, Constanța – participare la cursul de măiestrie susținut de prof. Octavian Renea, München (Germania), cursul finalizându-se printr-un concert de binefacere.
Palmares 2016: Premiul I la International Internet Music Competition, Serbia, martie 2016; Premiul I la Geneva International Music Competition, Elveția, iunie-iulie 2016; Premiul I la Concours Musical de France, Marseille, categoria Juniors Elementaire II, mai 2016; Premiul I la Concursul Internațional ”Craiova Piano”, ediția a X-a, martie 2016; Premiul I și Premiul Special ”Tiberiu Brediceanu” acordat de Camera Deputaților la Concursul Internațional de Interpretare Pianistică ”Clara Peia”, ediția a IV-a, Lugoj, aprilie 2016; Premiul I la Concursul Național de Interpretare Instrumentală; Marele Premiu, București, Palatul Național al Copiilor, ediția XXI-a, iunie 2016; Premiul I la Concursul Național de Interpretare Instrumentală ”ArgesisArt”, ediția a II-a, Pitești, aprilie 2016; Diploma de Excelență și Premiul Special pentru Interpretare la Festivalul ”Prietenii Muzicii”, ediția a IV-a, Sibiu, martie 2016; Diploma de Participare la Stockholm International Music Competition, ediția a V-a, Suedia, iunie 2016; Premiul al II-lea la Concursul Internațional ”Piano Talents”, ediția a VI-a, Milano, Italia, iunie 2016; Premiul al II-lea la Concursul Internațional ”Grand Prize Virtuoso”, Londra, Anglia, martie 2016; Premiul al II-lea la Concursul Național de Interpretare ”W. A. Mozart”, ediția a XX-a, Târgoviște, iunie 2016; Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Interpretare ”Orpheus”, ediția a XV-a, Târgu Jiu, mai 2016; Premiul al III-lea la International Music Competition, ediția a XI-a, Santorini, Grecia, aprilie 2016; Diploma de excelență pentru rezultate deosebite la pian obținute în anul 2016, acordată de Clubul ”Lions”.
2017: participare la Recitalul de pian și canto al elevilor de la clasele prof. Mariana Ilie și Adrian Ghidiceanu, eveniment desfășurat la Muzeul de Artă în luna ianuarie.
Palmares 2017: Premiul I la Olimpiada instrumentală, faza regională, Târgu-Jiu, martie 2017; Premiul I la International Internet Music Competition, Serbia, martie 2017.

Ștefan Pretuleac s-a născut în anul 2001, la Chișinău (Republica Moldova). A început să studiul pianului la vârsta de cinci ani, sub îndrumarea mamei sale. La vârsta de șapte ani, a participat la Concursul de Interpretare “Craiova Piano” (clasa prof. Mariana Ilie), obținând Mențiune.
Ulterior, continuând studiul pianului sub îndrumarea prof. Mariana Ilie și Walter Krafft, micul pianist Ștefan Pretuleac a obținut rezultate deosebite la alte concursuri de profil: Premiul I la “Craiova Piano”, 2010; Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese de Carl Filtsch la Concursul de interpretare pianistică si compoziție “Carl Filtsch”, Sibiu, 2011; Premiul al III-lea la Concursul “Pro Piano” – București; Premiul I și Premiul Special la “Craiova Piano”; 2012 – Premiul I la Concursul “Craiova Piano” și Premiul al III-lea la Concursul de interpretare pianistică și compozitie “Carl Filtsch”, Sibiu; Premiul al III-lea la Olimpiada de interpretare instrumentală, Suceava, 2015. În 2017 a obținut Premiul al II-lea la Concursurile “Craiova Piano” și “Victor Giuleanu”, București.
Ștefan Pretuleac a susținut recitaluri la Craiova, Sibiu, Sebeș, München (Germania) și Veneția (Italia). În anul 2014 a evoluat pentru prima dată ca solist concertist, acompaniat fiind de Orchestra Filarmonicii “Oltenia” – Craiova.
În prezent, Ștefan Pretuleac este elev în clasa a XI-a la Liceul de Arte “Marin Sorescu” – Craiova.

ALEXANDRU ANASTASIU

Fără ritm, muzica ar fi lipsită de savoare şi acesta este un dat pe care Alexandru Anastasiu l-a învaţat încă de copil, când a început studiul pianului. Mai târziu, trecând la instrumentele de percuţie a descoperit că acestea sunt adevărata sa pasiune. Nenumăratele ore petrecute în faţa marimbei şi a vibrafonului l-au ajutat să devină unul dintre cei mai valoroşi instrumentişti din ţara sa. Cariera profesională a muzicianului Alexandru Anastasiu este întemeiată pE talent, tehnică instrumentală şi disciplina studiului.
Percuţionistul Alexandru Anastasiu a activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, Ansamblul ”Game”, iar ca solist a evoluat în concerte ce s-au bucurat de aprecierea publicului şi a criticii. Alexandru Anastasiu a dobândit o pasiune specială pentru vibrafon, dedicându-se studiului aprofundat al acestui instrument de percuţie. În anul 1999 accede în semifinala Concursului Internaţional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand. Doi ani mai târziu (2001), câştigă Bursa Yamaha pentru instrumente de percuţie.
Alexandru Anastasiu a cântat în Orchestra Filarmonicii din Giurgiu, Orchestra Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu Orchestra de Cameră Radio, actualmente fiind membru al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, ansamblu în cadrul căruia a participat la patru ediţii ale Festivalului Internaţional ”George Enescu”.
Pregătirea sa profesională şi capacitatea de înţelegere a muzicii au reprezentat doar două dintre motivele pentru care a fost invitat ca membru al juriului în importante competiţii (Concursul Naţional de Percuţie – Bucureşti, 2003; Concursul “Mihail Jora” – Bucureşti, 2001).
Alexandru Anastasiu este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, promoţia 2000, iar în anul 2002 a obţinut Diploma de Master în interpretare muzicală, la aceeaşi universitate. Performanţa sa muzicală îl plasează drept cel mai bun percuţionist din generația sa.
Alexandru Anastasiu a împărtăşit din experienţa şi concepţia sa muzicală mai tinerilor studenţi, în calitate de profesor asistent al clasei de percuţie din cadrul Universităţii de Muzică din Bucureşti.
Dezvoltarea personalităţii sale muzicale este completată de abordarea unui gen muzical extrem de rafinat, jazzul. Alexandru Anastasiu colaborează cu formaţii cunoscute de jazz, cum ar fi Marius Popp Band, Nicolas Simion and The Wild Dogs, Andreea Pauţa Band, Pedro Negrescu Band, atât în cadrul festivalurilor naţionale şi internaţionale de jazz, cât şi în cadrul altor evenimente dedicate acestui gen muzical.
Alexandru Anastasiu şi-a perfecționat tehnica şi cunoştinţele muzicale studiind cu Bogdan Băcanu şi Peter Sadlo, cu prilejul particiării la cursurile de măiestrie organizate la Universitatea Mozarteum din Salzburg (2006).
Anul 2007 îi aduce statutul de doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Alexandru Anastasiu dorind să-și aducă o contribuție personală în domeniul artei interpretative la vibrafon. În anul 2012, a organizat primul festival de vibrafon din lume, cu sprijinul Radiodifuziunii Române, ocazie cu care s-au reunit nume de mare anvergură ale scenelor internaționale. Începând cu anul 2013, prestigioasa firmă ”Mike Balter” din Statele Unite creează modelul de baghete purtând semnătura Alexandru Anastasiu.
Muzica sa este unică, sonoritatea şi construcţia frazei aducând în sufletele şi minţile auditoriului ideea că muzica nu este numai melodie, ci melodie şi ritm împreună.
Încă din studenţie, Alexandru Anastasiu s-a implicat în foarte multe proiecte derulate în mare parte în domeniul muzicii ca artă în sine, dar şi în diverse alte domenii artistice, promovând simbioza între muzică, teatru, dans şi alte arte.
Împreună cu Ansamblul de percuţie ”Game” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, artistul a câştigat Premiul ”Soros” pentru întraga activitate, în anul 1998. În aceeaşi perioadă, a colaborat la realizarea a numeroase proiecte alături de studenţi ai Universităţii de Teatru şi Film, interpretând coloane sonore ale unor filme şi acompaniind piese de teatru şi momente artistice de dans modern.
Alexandru Anastasiu a colaborat deseori la producţiile Corului de Copii al Radiodifuziunii Române. Ultima colaborare a avut loc la sfârşitul lunii aprilie 2007, pentru spectacolul “L’eclat de l’eau”(“Strălucirile Apei”) de Serge Folie. Spectacolul de sunet şi lumini s-a bucurat de succes atât pe scena Radiodifuziunii Române, cât şi pe scena Filarmonicii din Sibiu.
Primul proiect individual de anvergură al tânărului muzician s-a desfășurat în iarna anului 2006, acesta materializându-se printr-un CD de colinde clasice, într-un aranjament special (vibrafon, violoncel şi voce).
Lansarea CD-ului “Colinde Clasice” a avut loc în foaierul Radiodifuziunii Române, fiind primit cu caldură de către public şi cu o notă pozitivă de către critici. “Jingle Bells”, “Silent Night”, “O, ce veste minunată”, “Trei Crai de la Răsărit” au ajuns în Ajunul Crăciunului în casele ascultătorilor prin intermediul postului Radio România Muzical şi Radio România Cultural. Alexandru Anastasiu şi Adrian Naidin au interpretat “Colinde Clasice” şi în concerte de caritate pentru bătrâni şi copii. Acest proiect se doreşte a fi primul dintr-o serie dedicată sărbatorilor de iarnă, un mijloc de a aduce oamenilor bucurie, recurgând la o altă alternativă în interpretarea tradiţională a muzicii Crăciunului.
Proiectul artistic cel mai important este acela în care Alexandru Anastasiu aduce vibrafonul în postura de instrument solist în faţa orchestrei. Acest proiect a debutat pe 16 mai 2007, atunci când, alături de Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române, Alexandru Anastasiu a interpretat Concertul pentru vibrafon şi orchestră de Emmanuel Séjourné. Interpretată în primă audiție în Romania, lucrarea a deschis seria de concerte care are în prim plan vibrafonul: a urmat prezentarea în primă audiție a concertului pentru vibrafon şi orchestră Ney Rosauro.
Alexandru Anastasiu este implicat şi în realizarea unor proiecte de jazz, acest gen muzical reprezentând pentru el cea mai variată posibilitate de exprimare artistică, libertatea nemarginită a spiritului, explozie de sentimente şi trăiri.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !