32 de persoane din București, din categorii vulnerabile- persoane infectate cu HIV, persoane dependente de droguri, persoane de etnie romă și/sau persoane LGBTQ, și-au îmbunătățit starea de sănătate și echilibrul mintal, prin sport, cu ajutorul practicilor tradiționale chinezești TAICHI și DAOYIN, în cadrul proiectului „Suport prin SPORT pentru persoane vulnerabile”, organizat de Școala Taijidao. Proiectul, organizat în parteneriat cu Asociația Română Anti SIDA (ARAS), a început în 23 septembrie 2022 și s-a încheiat pe 22 aprilie 2023. 50.000 de euro au fost investiți în această campanie.
Sportul combate discriminarea și ajută integrarea socială a persoanelor vulnerabile
Proiectul a avut ca scop combaterea discriminării persoanelor aflate în categoriile vulnerabile, extinderea ajutorului oferit și altor persoane aflate în nevoie și creșterea gradului de integrare în societate a persoanelor infectate cu HIV, persoanelor dependente de droguri, persoanelor de etnie romă și/sau persoane LGBTQ. Cei 32 de beneficiari ai proiectului, au avut parte pe tot parcursul programului de consiliere psihologică motivațională. În cadrul cursurilor TAICHI, DAOYIN și TAICHI – arta comunicării participanții au putut să descopere bucuria și beneficiile mișcării precum și modul în care aspectele teoretice se îmbină cu aspectele practice. Școala Taijidao contribuie activ din 1996 la promovarea autentică în România a practicilor tradiționale chineze în beneficiul sănătății. Prin eforturi continue de adaptare a practicii străvechi la necesitățile omului modern, Școala Taijidao s-a consolidat în timp ca o sursă autentică de învățare a TAICHI și DAOYIN în țara noastră.
Examinări psihologice la începutul și la finalul proiectului
Pentru a afla cât de benefice au fost antrenamentele de TAICHI și DAOYIN pentru persoanele din categoriile vulnerabile, Asociația Română Anti SIDA (ARAS) a organizat evaluări psihologice la începutul și la finalul proiectului.
“Studiul a concluzionat că toți cei 32 de beneficiari ai proiectului și-au îmbunătățit calitatea vieții. Au reușit, prin sport să își conștientizeze și să își evalueze mai bine nevoile, au devenit mai deschiși la nou, au ieșit din zona de confort, au simțit apartenența la un grup și au putut să vorbească deschis despre experiențele lor cu ceilalți. Participanții au descoperit importanța mișcării pentru sănătatea psihică și s-au simțit apreciați pentru efortul depus.” – am putea atribui aceste concluzii unui reprezentat ARAS. Va spori dinamismul comunicatului.
Proiectul ,,Suport prin SPORT pentru persoane vulnerabile” este un proiect finanțat în cadrul programului #ÎNSTAREDEBINE, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.