Calitatea serviciului de distribuție a energiei electrice s-a îmbunătățit comparativ cu situația din urmă cu 10 sau 20 de ani, consideră peste 55% dintre români, reiese dintr-o cercetare sociologică* realizată pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor Delgaz Grid și E.ON.
Ca soluție pentru îmbunătățirea indicatorilor de performanță ai rețelei (durata și frecvența întreruperilor) și a procesului de racordare la rețea, 62,4% dintre participanții la studiu consideră că operatorii de distribuție ar trebui să investească mai mult în rețele, în timp ce 27,5% spun că cei care doresc să devină independenți energetic, adică să își producă singuri energia necesară locuinței, ar trebui să fie încurajați mai mult.
Aproape 42% dintre respondenți sunt de acord că majorarea tarifelor de distribuție este justificată, în timp ce 24% consideră că nu sunt necesare investiții mari în rețele. Tariful de distribuție include costurile necesare pentru serviciul pe care îl asigură operatorul de distribuție pentru a asigura transmiterea în condiții de eficiență și siguranță a energiei electrice către consumatori. Este un tarif reglementat, fiind aprobat anual de ANRE și este stabilit in functie de zona de distribuție și categoria de consum. În baza acestui tarif, operatorii își stabilesc investiții pentru dezvoltarea rețelei de distribuție.
La întrebarea „Care crezi că va fi pe termen mediu impactul investițiilor în rețele asupra prețului plătit de tine?”, 28,3% consideră că prețul energiei va scădea în timp dacă se investește în rețele, 47,9% spun că prețul energiei va crește indiferent de nivelul investițiilor în rețele, în timp ce 12,9% nu văd o legătură între preț și investiții.
În ceea ce privește contorizarea inteligentă, 69,7% dintre români au o părere bună despre aceasta și despre avantajele aduse consumatorilor, printre care transmiterea automată a indexului și emiterea facturilor în baza consumului real. De cealaltă parte, 12,9% consideră că aceste aparate dau erori, înregistrează în plus și sunt periculoase pentru om, iar 17% spun că nu s-au documentat în legătură cu aceste dispozitive așa că nu se pot pronunța într-un fel sau altul.
Previous ArticleBe Strong Tennis, investiție de peste 1 milion Euro
Next Article Vântul a lăsat urme în Craiova