Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului, 25-31 mai
Este una dintre concluziile unei cercetări derulate în mai multe țări europene, inclusiv România
Rezultatele unui studiu realizat de compania Ipsos, în perioada martie – aprilie 2022, în 8 state europene, inclusiv România, relevă că 73% dintre părinții români sunt conștienți că vaccinarea anti-HPV poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer. Datele studiului arată o îmbunătățire a nivelului de înțelegere și conștientizare în rândul părinților din mai multe state europene, cu privire la Virusul Papilloma Uman (HPV). Cercetarea, efectuată pe un eșantion format din peste 7000 de părinți, a vizat măsurarea percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor cu privire la vaccinarea anti-HPV și alte vaccinări pediatrice de rutină, în contextul post-pandemic.
91% dintre părinții români sunt încrezători că își pot proteja copiii împotriva HPV
Rezultatele cercetării sugerează că 77% dintre părinții din România au auzit de HPV, iar 73% dintre ei știu că vaccinarea anti-HPV ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Aceste date reflectă un nivel mai ridicat de conștientizare cu privire la HPV al părinților români, comparativ cu media înregistrată în rândul statelor participante la studiu: 73% dintre părinții din mai multe state europene au auzit de HPV și doar 58% din totalul respondenților au cunoștințe legate de prevenirea anumitor tipuri de cancer prin vaccinare.
În ceea ce privește cunoștințele părinților români referitoare la relația de cauzalitate dintre infecția cu HPV și apariția anumitor tipuri de cancer, 4 din 5 părinți români afirmă că le este cunoscută această informație (83%). Mai mult, 75% dintre părinții români declară că sunt conștienți că infecția cu HPV poate fi cauza apariției mai multor forme de cancer, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.
Cercetarea a examinat și percepția subiecților cu privire la tipurile de cancer care pot fi prevenite prin intermediul vaccinării, iar în acest sens 48% dintre părinții români au menționat posibilitatea de prevenire prin vaccinare a cancerului de col uterin. Procente mai mici conștientizează rolul vaccinării anti-HPV în prevenirea altor cancere genitale, precum cel vulvar (6%) sau vaginal (16% ).
În ceea ce privește percepția față de prevenția prin vaccinare a infecției cu HPV, 91% dintre părinții români consideră că prevenția este cea mai eficientă formă de a-și proteja copiii împotriva infecției cu HPV, iar 84% consideră că infecția cu HPV poate fi prevenită atât în cazul fetelor, cât și al băieților. 23% dintre părinții din România care au fost cuprinși în studiu au declarat că și-au vaccinat deja copiii împotriva infecției cu HPV, iar 32% că urmează să o facă. 91% dintre părinții români declară că au încredere în a-și proteja copiii împotriva HPV.
”Rezultatele cercetării în rândul părinților români indică o creștere a interesului acestora față de tematica infecțiilor cu HPV și pot fi interpretate ca o consecință pozitivă a numeroaselor discuții care au avut loc în spațiul public pe această temă în ultimii doi ani și a angajamentului din partea autorităților de a consolida programul de vaccinare anti-HPV. Este încurajator să observăm îmbunătățirea percepțiilor și a nivelului de cunoștințe cu privire la infecția cu HPV și vaccinarea împotriva HPV – astfel, putem trece către consolidarea comportamentelor pozitive legate de prevenția prin vaccinare. Vom continua să susținem Programul de Vaccinare anti-HPV și să colaborăm cu autoritățile de sănătate publică pentru a reduce povara bolilor cauzate de infecția cu HPV și pentru a apropia România de atingerea obiectivului de eliminare a cancerelor cauzate de HPV. Avem atât ambiția, cât și mijloacele de a contribui la o lume în care fiecare persoană să fie protejată de bolile cauzate de infecția cu HPV.” – afirmă Kostas Papagiannis, Managing Director MSD România.
Studiul a relevat și informații importante cu privire la modul în care pandemia de COVID-19 a afectat percepția și atitudinile părinților cu privire la vaccinarea copiilor
Dincolo de efectele negative ale pandemiei, studiul relevă o serie de beneficii pe care aceasta le-a adus în mentalitatea părinților cu privire la vaccinare. Astfel, 91% dintre părinții români se declară mai dispuși să întrebe din proprie inițiativă doctorul despre vaccinurile ce le pot proteja copiii și acordă o mai mare importanță vaccinării copilului.
Totodată, 85% spun că se simt mai informați cu privire la vaccinarea copilului ca urmare a pandemiei și 87% sunt mai dispuși, după pandemie, să își vaccineze copilul pentru alte afecțiuni decât COVID-19.
Ce spun părinții din toate statele membre participante la studiu:
Datele studiului consolidate la nivelul tuturor statelor participante arată că mai mult de un sfert (27%) dintre părinții chestionați nu sunt conștienți de pericolul HPV, în ciuda faptului că majoritatea populației active sexual va fi infectată cu o formă de HPV la un moment dat pe parcursul vieții.
În ceea ce privește legătura de cauzalitate dintre HPV și cancer, 79% dintre părinții care știau de HPV s-au declarat conștienți de faptul că HPV poate provoca și anumite tipuri de cancer. Procentul celor care știau că HPV poate determina apariția unor forme de cancer atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor este însă cu mult mai mic – doar 33%. Referitor la conștientizarea cu privire la prevenirea anumitor tipuri de cancer prin vaccinare, 42% din totalul părinților intervievați au declarat că nu cunosc acest aspect.
Referitor la vaccinările pediatrice, peste 63% dintre părinții chestionați în cadrul studiului spun că este important să-și vaccineze copilul pentru a-l proteja de diverse afecțiuni, altele decât COVID-19. În plus, 2 din 3 părinți spun că este mai probabil să asigure vaccinarea copilului lor pentru alte afecțiuni decât COVID-19, ca urmare a pandemiei.
România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității prin cancerul de col uterin, la nivelul Uniunii Europene
Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare. Practic 1:9 cazuri noi si 1:7,5 decese de cancer de col uterin inregistrate in UE27 provin din Romania. Astfel, în fiecare an, aproape 3400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin și 1805 femei își pierd viața din cauza acestei maladii. Conform datelor GLOBOCAN, cancerul de col uterin este al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră. Estimările arată că anual se pierd peste 21.000 de ani potențiali de viață prin decese premature cauzate de cancerul de col uterin, survenite la persoanele de sex feminin în vârstă de 15-64 ani.
În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani. Vaccinarea se realizează de către medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a tinerelor cu vârsta până la 15 ani implică administrarea a două doze de vaccin, într-un interval de 6-12 luni. Fetele cu vârsta peste 15 ani au nevoie de trei doze de vaccin, doze administrate în interval de maxim un an de zile.