Bilanțul ultimelor 24 ore – 454 noi infectați, 17 decedați și 60 de persoane în secțiile ATI.
Ce fac autoritățile?
Ba o vizită de lucru, ba „campanie pe site-ul Prefecturii”. Nimic concret, adică!!!
”Este o situație disperată în spitale, dacă în urmă cu două săptămâni, când am organizat o conferință de presă aici, precizam lipsa locurilor la ATI, astăzi, lucrurile s-au înrăutățit, avem probleme la paturile cu necesar de oxigen, în sensul că nu mai avem paturi disponibile. Am transmis reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, managerilor de spitale, să găsim soluții. Și într-o primă fază, am solicitat Ministerul Sănătății să introducem Spitalul Militar în spital COVID-19”, a precizat prefectul de Dolj.
„Doină știu, doină cânt!”. Cam la asta s-au putea rezuma ceea ce a transmis reprezentantul Guvernului în teritoriu. „Vreau să transmit un mesaj clar populației, să vină să se vaccineze, este singura măsura ce ne stă la îndemână pentru a ne imuniza, și nu să trecem prin boală!”. Mai mult, cu o voce de povestitor de parcă tocmai coborâse dintre filele unui basm, Nicușor Roșca ne transmite că „populația trebuie să se gândească bine și să vină să se vaccineze. „Pentru că cealaltă variantă este să trecem prim boală. Și dacă trecem prin boală, ajungem la spital. Și dacă ajungem la spital nu cred că mai găsim loc!”, ne „povestește” Roșca.
Iuliana Manea, directorul DSP care nu știe cum se tratează COVID-19
„Chiar aș sfătui populația să limiteze contactele interumane la minimum posibil. Să intre în contact doar la serviciu, la școală și cam atât. Cumpărături esențiale, nimic altceva. Cel puțin două săptămâni de acum încolo. După cum ați văzut, în spitale nu mai sunt locuri, nu mai sunt locuri nici la Terapie Intensivă pentru cazurile grave și foarte grave, nu mai sunt paturi de terapie acută, adică tuburi de oxigen. 404 de paturi și toate sunt ocupate. Deja nu mai sunt locuri nici pentru cazurile Covid simple. În acest moment, sistemul sanitar este depășit cu toate diligențele pe care le-am face oxigen nu mai putem oferi pentru că stațiile de oxigen nu fac față. Deci, trebuie să ne descurcăm, fie prin măsuri igienico-sanitare extreme, fie prin vaccinare”, a precizat Iuliana Manea.
Șocul pentru toată lumea a venit în momentul în care aceasta a fost întrebată dacă a făcut solicitări către Ministerul Sănătății pentru medicamentele folosite în tratarea acestui cumplit virus. „Soluția pentru această criză este ca oamenii să se vaccineze!”. Întrebată ce facem cu cei care acum sunt în spitale, aceasta a răspuns cu nonșalanță că „beneficiază de oxigen”!!!!
Roșca: De ce nu spuneți lucrurile bune care s-au făcut?”
Și ca șocul/bâlciul/circul să fie complet, în momentul în care directoarea Manea a fost întrebată de ce nu s-a făcut nimic în lunile de vară și ce măsuri poate lua, din punct de vedere legal, împotriva medicilor de familie care-și sfătuiesc pacienții să nu se vaccineze, domnul prefect a început să certe presa „de ce nu vorbiți despre cei care s-au vaccinat, care trăiesc și acuma și care merg în lume”.
Laurențiu Ivanovici: „Instalațiile de oxigen sunt la capacitate maximă”
„Trag un semnal de alarmă în privința pacienților care ajung în număr cât mai mare în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). În fiecare zi ne confruntăm cu un număr de pacienți care sosesc în stare gravă sau foarte gravă infectați cu Covid-19, cu necesar de oxigen. Aproape toți pacienții au nevoie de oxigen. Resursele noastre sunt limitate, suntem depășiți deja. În ultimele zile, ne-am confruntat cu această criză a locurilor din spital, fie că sunt cu flux scăzut de oxigen, fie că avem nevoie de paturi cu flux mare de oxigen. Aceste locuri se eliberează cu greu, fie că pleacă acasă vindecați, fie după cum ați vorbit și dumneavoastră de numărul mare al deceselor. Personalul din UPU, de pe secții este suprasolicitat. Am redistribuit din alte secții ale spitalului pentru a face față. De asemenea, instalațiile de oxigen sunt la capacitate maximă. Nu putem să mai înființăm paturi de Terapie Intensivă, nici măcar paturi cu flux scăzut de oxigen pentru pacienți. Rugămintea noastră către cei care ne urmăresc este să se vaccineze pentru a nu ajunge să se imunizeze trecând prin boală. Este mult mai complicat și de multe ori nu ajung să se vindece”, a tras un semnal de alarmă și Laurențiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova.
Adina Turcu: „Marea majoritate a pacienților grav sunt nevaccinați!
„În momentul actual suntem nevoiți să facem încă o ajustare a unei secții de copii pentru a fi transformată și pusă la discreția pacienților adulți unde suntem depășiți și unde funcționăm la capacitate maximă de aproximativ două săptămâni. Ca și o concluzie a colegilor mei, toți pacienții care au fost tratați în Terapia Intensivă a Spitalului Victor Babeș și care au ajuns să aibă nevoie de îngrijire suplimentară au fost nevaccinați”, a precizat și Adina Turcu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Dr. Victor Babeș.
Este carantina o soluție?
Întrebat dacă o soluție pentru a ridica din presiunea de pe spitale ar fi introducerea carantinei, Nicușor Roșca s-a gândit să șocheze din nou. „Poliția nu stă doar să carantineze!”. Și bomboana de pe colivă, „Prefectura a făcut campanii de informare, a solicitat DSP-ului și spitalelor campanii de vaccinare plus centre de vaccinare în toate localitățile și urbane și rurale”.