camiReprezentanții Administrației Bazinale de Apă Jiu au participat la Conferința Internațională “Europa – trecut, prezent, viitor”, desfășurată la Muzeul Olteniei din Craiova de către Liceul Charles Laugier. Această reuniune face parte din ultima etapă a proiectului internațional în care liceul craiovean este partener – “Educaţie ecologică pentru dezvoltarea durabilă a oraşelor noastre” și a avut participanți din opt țări partenere: Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Belgia, Polonia şi Turcia.

Cu această ocazie, reprezentanții A.B.A Jiu au împărtășit invitaților din experiența lor în ceea ce privește conviețuirea omului cu apa. Au fost punctate activitățile educaționale pe care specialiștii A.B.A Jiu le desfășoară în unitățile de învățământ partenere, acțiunile de ecologizare, dar și experiența pe care o au de fiecare dată când natura se dezlănțuie. Specialiștii apelor au dezbătut tema fluviului Dunărea, ce înseamnă aceasta ca prieten și cum este ca “inamic”. Astfel, li s-a explicat invitaților despre efortul depus pentru protejarea faunei și florei fluviului, despre frumusețile naturale pe care acesta le strabate de la intrarea în țară până la vărsarea în Marea Neagră. Totodată, prin câteva imagini reprezentative, cei prezenți au putut vedea și efectele negative ale Dunării atunci când iese din matcă.

“Administrația Bazinală de Apă Jiu a dat curs invitație coordonatorului de proiect, dl. prof. Sorin Bârsan, specialiștii nostri fiind bucuroși să împărtășească din experiența lor și elevilor străini. De altfel, A.B.A Jiu are încheiat un parteneriat de colaborare pe parte educativă cu Liceul Charles Laugier din Craiova, motiv pentru care am avut activități comune și anul trecut. Și pentru că am dorit ca profesorii celor opt țări să își amintească de noi și când vor ajunge acasă, le-am oferit o broșură despre activitatea Apelor Române și câte un tricou” – Camelia Bărbuțu, purtător de cuvânt A.B.A Jiu.

Amintim că Liceul Charles Laugier din Craiova este începând din 11 mai 2014 gazda unei delegaţii de 30 elevi şi profesori din Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Belgia, Polonia şi Turcia. Această vizită reprezintă ultima mobilitate a proiectului “Educaţie ecologică pentru dezvoltarea durabilă a oraşelor noastre” și cuprinde, pe lângă diversele activități, reuniunea de bilanț, rezultatul activităților întreprinse și scrierea formularului de bilanț pentru agenție.

“Proiectul de parteneriat Comenius cu titlul « Education à l’écologie pour le développement durable de nos cités » reuneste scoli din opt tari europene (Belgia, Franta, Italia, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Turcia). Romania este reprezentata in acest proiect de catre Liceul « Charles Laugier », Craiova. Scopul proiectului, ce se desfasoara intre 2012 –2014, este de a dezvolta elevilor spiritul de cetatenie europeana, de a-i sensibiliza la marile provocari de maine printr-un proiect centrat pe dezvoltarea durabila.

Toate tarile partenere au desfasurat, in perioada de implementare, activitati de cercetare si activitati practice ale caror rezultate sunt prezentate in perioada mobilitatilor ce se vor desfasura in fiecare tara partenera. Apa, energia electrica, materialele reciclabile, mancarea eco, resursele naturale reciclabile au fost subiecte de studiu.

Fiecare mobilitate va avea o tema distincta, rezultatele finale urmand sa fie prezentate intr-o revista numerica. Cadrele didactice, prin experienta pe care o vor dobandi, vor putea propune discipline noi de studiu, in acord cu rezultatele Conferintei de la Lisabona.

In fiecare scoala partenera, temele proiectului au fost tratate interdisciplinar, rolul central avandu-l elevul. Mobilitatile ce s-au desfășurat i-a motivat pe elevi, imbogatindu-le cunostintele” – Sorin Bârsan, coordonator proiect.

Comentarii

comentarii

Leave A Reply