O delegație a Ministerului Sănătății (MS), condusă de secretarul de stat Cristian Vasile Grasu, s-a aflat, marți după-amiază, la Palatul Administrativ, pentru a participa, împreună cu președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, la o ședință de progres în proiectul privind construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova.
La întâlnire au fost prezenți vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile, viceprimarul municipiului Craiova Stelian Bărăgan, experți în proiectare și consultanță, directori și reprezentanți din cadrul autorităților și instituțiilor publice implicate în desfășurarea demersului, precum și exponenți din conducerea societăților care furnizează servicii de utilitate publică.
„Ne-am bucurat să îl avem alături de noi pe domnul secretar de stat Cristian Vasile Grasu, coordonatorul departamentului de monitorizare a implementării proiectelor privind spitalele regionale, care a adus la aceste discuții nu doar informații relevante privind modul în care se conturează derularea inițiativei, ci și un puternic semnal de susținere și implicare din partea Ministerului Sănătății. În plus, și dumnealui a remarcat coeziunea care există aici, pe plan local, în jurul demersului, reliefată inclusiv de prezența numeroasă la ședință și de sprijinul exprimat de participanți în ceea ce privește realizarea investiției.
De altfel, așa cum am convenit și astăzi, vom transpune colaborarea noastră și într-un cadru formal, printr-un protocol de asociere între noi, autoritățile locale, care ne asumăm furnizarea unor documentații necesare și acordarea de sprijin în obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor, și MS, căruia îi revine responsabilitatea coordonării activităților și asigurării resursei umane pentru noua unitate sanitară. În acest sens, Consiliul Județean a și făcut primul pas, protocolul fiind votat și aprobat în ședința de plen din luna martie.
Anterior întâlnirii de la sediul CJ Dolj, ne-am deplasat și în teren, pentru a trece în revistă zona în care va fi creată unitatea medicală, alături de domnul secretar de stat, dar și de proiectantul Spitalului Regional de Urgență Craiova, care a apreciat amplasamentul ales pentru construire.
Rămânând la ceea ce înseamnă terenul necesar investiției, ni s-a precizat că în cursul săptămânii viitoare va avea loc preluarea oficială în administrarea MS a celor 8,9 hectare cu care a fost recent suplimentată suprafața inițială, de 18 hectare, hotărârea de Guvern privind transferul de la Ministerul Apărării Naționale fiind deja publicată în Monitorul Oficial. Este un reper important în calendarul proiectului, pentru că din acest moment va putea și Ministerul Sănătății să se adreseze Consiliului Județean Dolj și Primăriei Municipiului Craiova, pentru a solicita o serie de aprobări și documente necesare din punct de vedere legal.
După cum a evidențiat, în intervenția sa, și domnul secretar de stat, vorbim despre un proiect cu o anvergură fără precedent în ultimele patru decenii, în domeniul medical din România. El angrenează un număr foarte mare de factori și entități, care trebuie să lucreze în paralel și să se coordoneze cât mai bine, pentru a reduce termenele. De aceea, întâlniri precum cea de astăzi, care vor fi organizate cu regularitate, sunt esențiale, pentru că le oferă posibilitatea celor implicați să stea la aceeași masă cu toți partenerii, să comunice direct care sunt informațiile sau documentele necesare pentru trecerea în etapa următoare și să afle cât mai precis când le vor avea la dispoziție.
În ceea ce privește structura detaliată a Spitalului Regional de Urgență Craiova, care va avea o capacitate în jurul a 850 de paturi, ea este în curs de definitivare, fiind un proces complex și laborios, care presupune colectarea unui volum mare de date, corectarea lor și corelarea cu o serie de previziuni. Un aspect notabil este însă faptul că organizarea nu se va mai baza pe secții, ci pe compartimente de îngrijiri, în care vor activa medici de diferite specialități, rezultând o structură mult mai flexibilă și mai eficientă.
O altă concluzie foarte importantă este că această structură nu va mai include oncologia, deoarece la Craiova vom avea un institut național de profil, ca rezultat al unui demers în care Consiliul Județean Dolj își asumă realizarea infrastructurii construite și în care putem conta pe susținerea și parteneriatul cu Ministerul Sănătății, pentru asigurarea dotărilor cu aparatură de înaltă performanță“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Spitalul Regional de Urgență Craiova va fi construit pe un teren asigurat din domeniul public al statului, cu suprafața totală de 26,9 hectare, situat în zona de nord-est a municipiului și transmis în administrarea Ministerului Sănătății. Proiectul investițional, parte din rețeaua națională strategică de spitale regionale, este vizat pentru finanțare din fonduri europene, în cadrul Axei 8 a Programului Operațional Regional 2014 – 2020.