Ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shaideh, a semnat finanțarea din fonduri europene pentru Drumul Județean Craiova – Cetate. Proiectul are o valoare de 40 milioane Euro și este al doilea ca valoare semnat de către Consiliul Județean Dolj. Șoseaua are 67 km, la acre se for adăuga 21 km piste de biciclete și 21 km de trotuare. Consiliul Județean Dolj își mai doreste sa acceseze fonduri SUERD (Strategia pentru Dunăre) pentru reabilitarea altor 70 km intre Giurgița și Plenița.
„Semnarea de către ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, a contractului de finanțare pentru modernizarea drumului județean 552 Craiova – Cetate reprezintă o veste extraordinară pentru comunitatea doljeană, fiind vorba de unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Județean Dolj.
Este un demers însemnat, în valoare de aproape 40 de milioane de euro, prin care se va moderniza una dintre cele mai importante artere rutiere ale județului, care măsoară peste 67 de kilometri și care deservește mai mult de 320.000 de locuitori. În plus, prin acest proiect, pentru care specialiștii din cadrul Consiliului Județean depun eforturi de mai bine de trei ani, se vor amenaja 21 de kilometri de piste pentru bicicliști și tot atâția kilometri de trotuare, precum și 14 stații pentru autobuze.
Bucuria semnării contractului de finanțare este cu atât mai mare cu cât lumea nu mai credea că această investiție pentru modernizarea drumului Craiova – Cetate se va mai realiza. Este unul dintre cele mai mari proiecte pe care le implementează Consiliul Județean, alături de cel privind sistemul de management integrat al deșeurilor, în valoare de aproape 54 de milioane de euro”, a precizat Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj.
La rândul său, Marilena Bogheanu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, a afirmat: „Ne bucurăm că vom putea semna și noi în zilele următoare, atunci când va sosi documentația, acest contract de finanțare foarte important pentru județul Dolj, în cazul căruia există un puternic parteneriat între Consiliul Județean și cele 7 localități implicate. Este un proiect complex, în cadrul căruia se vor reabilita 67,5 kilometri de parte carosabilă, cu realizarea acostamentelor din beton pe o lungime de aproape 49.000 de metri liniari. Se vor moderniza 31 de podețe prefabricate, se vor construi 11 podețe noi, vor fi modernizate 9 poduri, se vor monta 797 de indicatoare rutiere, vor fi amenajate stații de autobuz și treceri de pietoni dotate cu sisteme moderne de alimentare fotovoltaică, parcări, se vor monta parapete de protecție, se vor amenaja punctele de acces la proprietăți, fiind vorba despre 535 de podețe tubulare, dar și cele 7 intersecții cu alte drumuri județene. Este un demers important, care vine să completeze rețeaua rutieră pe care Consiliul Județean Dolj a modernizat-o în perioada trecută de programare.”
Vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a subliniat faptul că aria beneficiarilor proiectului de modernizare nu se rezumă la localitățile străbătute de drumul județean 552. „Acest proiect reprezintă o reușită din toate punctele de vedere. Vorbim despre un drum de peste 67 de kilometri, care conectează în mod direct Craiova cu 7 comune, dar de modernizarea căruia vor beneficia și alte localități traversate de drumuri care se intersectează cu DJ 552, printre care se numără Plenița, Orodel, Vela și Verbița. Experiența colegilor noștri – și de la Direcția Tehnică, și de la cea de Afaceri Europene – în realizarea unor proiecte similare ne îndreptățește să fim optimiști și să credem că vom duce la bun sfârșit și această investiție. De asemenea, sperăm că acesta este doar începutul și că vom obține finanțare europeană și pentru lucrări la alte drumuri județene, cu atât mai mult cu cât demersurile pe care le-am finalizat deja au dovedit că deviza noastră, «Consiliul Județean Dolj investește în infrastructură», nu face altceva decât să reflecte realitatea”, a declarat vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile.
În cadrul conferinței de presă, vicepreședintele CJ Dolj Oana Bică a evidențiat efortul notabil depus de echipa care a asigurat pregătirea și elaborarea documentației pentru demersul cu finanțare din surse nerambursabile.
„Este un proiect de amploare, cu care ne mândrim, un proiect de care vor beneficia câteva sute de mii de locuitori din Dolj. Pentru succesul înregistrat, vreau să felicit întreaga echipă a Consiliului Județean care s-a ocupat de acest demers și fără efortul căreia, de multe ori nevăzut din afara instituției noastre, nu s-ar fi putut vorbi astăzi despre modernizarea drumului Craiova – Cetate”, a afirmat vicepreședintele CJ Dolj Oana Bică.
La rândul său, secretarul județului Dolj, Gheorghe Barbărasă, a spus: „Sunt convins că este o veste bună atât pentru cetățenii din localitățile aflate de-a lungul drumului, cât și pentru toți cei care circulă în mod frecvent pe această rută, pentru că, după cum știți, DJ 552 este o arteră rutieră care duce și către zonele de agrement de la Dunăre. A fost un efort mare din partea tuturor celor care au contribuit la acest proiect, un efort care va trebui continuat acum cu etapa implementării lui.”
Proiectul pentru modernizarea DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăț – Terpezița – Sălcuța – Vîrtop – Caraula – Cetate are o valoare totală de 169.355.115,16 lei (echivalentul a 37.634.470,03 euro), inclusiv TVA, din care 165.434.908,36 lei (echivalentul a 36.763.312,96 euro) reprezintă finanțarea nerambursabilă.
Modernizarea drumului județean 552 Craiova – Cetate facilitează accesul la rețeaua transeuropeană de transport pentru locuitorii municipiului Craiova și cei ai comunelor Bucovăț, Terpezița, Sălcuța, Vîrtop, Caraula, Unirea și Cetate, populația deservită depășind 327.000 de locuitori, conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică.