În ședința de Guvern de joi a fost adoptată o Ordonanţă de urgenţă care modifică și completează OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

Prin actul normativ aprobat astăzi se prelungesc termenele de depunere a cererilor unice de plată și a celor pentru notificarea modificărilor aduse cererilor unice de plată pentru anul 2020.

Măsura survine în urma adoptării de către Comisia Europeană a Regulamentului 501/2020 de punere în aplicare a derogării de la Regulamentul european nr. 809/2014, pentru sprijinirea fermierilor afectați de reducerea mobilității precum și a respectării unor norme de prevenire a îmbolnăvirii cu .

Data finală de depunere a cererii unice de plată fără penalizări pentru anul 2020 nu poate depăși 15 iunie. De asemenea, se prelungește termenul de încheiere și depunere a tabelului centralizator ca document justificativ al utilizării terenurilor, pe care trebuie să îl întocmească asociațiile crescătorilor de animale sau composesoratele, până la data limită de depunere a modificărilor la cererea unică de plată. De prevederile acestei OUG vor beneficia circa 850.000 fermieri.

Totodată, actuala OUG clarifică unele dispoziţii existente, astfel încât acestea să fie conforme cu regulamentele Uniunii Europene în vigoare. Astfel, au fost abrogate unele reglementări referitoare la Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), în vederea respectării prevederii Regulamentului 1307/2013, conform căreia condiţiile specifice de acordare a ANT sunt identice cu cele pentru acordarea Plăţilor Naţionale Directe Complementare, aferente anului 2013. De asemenea, au fost clarificate anumite condiţii privind schema simplificată pentru micii fermieri, pentru a conferi precizie textului privind cuantumul plății și durata aplicării schemei (2015-2020).

În plus, au fost modificate prevederile privind anunțarea controalelor la faţa locului, având în vedere că preavizul nu depășește 14 zile, iar în cazul controalelor la faţa locului ale cererilor de plată pentru animale, în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, preavizul nu depăşeşte 48 de ore. Precizăm că modificarea OUG 3/2015 nu are impact bugetar.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !