Prof. Alexandru Gîdăr, candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj, şi prof. Nicolae Giugea, candidatul PNL la Primăria Craiova, au participat, joi, la o întâlnire cu medici, asistenţi, alte cadre medicale din judeţul Dolj, întâlnire desfăşurată cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului, care este marcată în fiecare an în data de 17 septembrie. La eveniment au mai participat senatorul Mario Ovidiu Oprea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgentã Craiova, Laurenţiu Ivanovici, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Mihai Soare și doctorul Teodor Sas.

Anul acesta, tema care marchează Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului este „Siguranţa Profesioniştilor în Sănătate: o prioritate pentru siguranţa pacientului”, sub sloganul „Profesionişti în sănătate în siguranţă, pacienţi în siguranţă”.

Profesorul Alexandru Gîdăr a afirmat că în contextul pandemiei cauzate de noul coronavirus, medicii, asistenţii, tot personalul medical au cel mai important rol, pentru a traversa cu bine aceasta perioadă.

„Cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului, vă mulţumim pentru implicare şi pentru munca depusă, în special în această perioadă. La nivelul Guvernului, traversarea cu bine a acestei perioade este prioritate ZERO şi aşa va fi şi la nivelul administraţiei judeţene Dolj, după data de 27 septembrie. Pentru realizarea acestui obiectiv, avem nevoie de solidaritate. Am toată deschiderea pentru realizarea unui parteneriat pentru rezolvarea problemelor din sistemul de sănătate din judeţ, pentru care vor fi foarte multe provocări în perioada următoare. Una dintre provocări este şi aceea de rămâne competitivi. S-a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, pe 30 aprilie, pentru Spitalul Regional Craiova, de 807 paturi. Tot atunci s-a deschis şi licitaţia de oferte pentru proiecte, iar pe 22 iulie s-a obţinut acceptul Comisiei Europene şi pentru acest spital. Deci suntem în linie dreaptă, urmând ca din 2021 să avem toate etapele de parcurs, iar din 2027 să avem un spital de top în toată zona Olteniei, care să însemne şi spitalul regional al Olteniei.

Prof.Nicolae Giugea, candidatul PNL la Primăria Craiova, a afirmat că în Craiova medicii de familie nu îşi pot asigura activitatea în bune condiţii, pentru că nu este asigurată principala condiţie – un spaţiu propriu, la care au dreptul prin lege. După cum ştiţi, OUG/68 din 28 mai 2008, prevede la articolul 3 „Au dreptul de a cumpăra spaţiile ce fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă medicii, medicii dentişti, dentiştii, biologii, biochimiştii, fizicienii, tehnicienii dentari şi celelalte persoane fizice cu drept de liberă practică ce desfăşoară activităţi conexe actului medical şi care deţin în mod legal spaţiul respectiv, precum şi persoanele juridice care, deţinând în mod legal spaţiul, au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale.” Acest drept ar fi trebuit să fie garantat de autorităţile locale, în condiţiile prevăzute de actul normativ sus menţionat. Din păcate, în Craiova, autorităţile nu au pus în aplicare această ordonanţă, sau au făcut-o în mod arbitrar, fără aplicarea unor criterii coerente şi transparente. Vă garantez, că din postura de Primar al Craiovei, aplicarea acestei ordonanţe va fi o prioritate pentru mine. Prin urmare, în cel mai scurt timp de la preluarea mandatului, voi începe demersurile pentru realizarea cadastrului care va fi plătit de Primărie (conform ordonanţei), precum şi o evaluare independentă care să permită medicilor de familie să cumpere spaţiile în condiţiile legii”, a spus prof. Nicolae Giugea.

Una dintre problemele ridicate de medicii prezenţi a vizat situaţia Policlinicii din Craioviţa Nouă în care funcţionează cabinetele medicilor de familie şi unde din 2016, conducerea PSD a Primăriei Craiova a mărit redevenţa de peste 50 de ori, de la 1 euro/m.p./an, la 5 euro/m.p./lună, pentru că „probabil Craioviţa Nouă este o zonă de lux”. Clădirea a fost inaugurată electoral de PSD, dar din cauza lucrărilor proaste apa curgea şi prin faţadă şi prin plafon, medicii fiind nevoiţi să facă singuri reparaţii, iar anul viitor le expiră contractele.

Alte probleme au vizat numărul de paturi ATI în Craiova în contextul pandemiei de Covid – 19, asigurarea asistenţei medicale stomatologice pentru pacienţii în vârsta, care nu au cu ce sa susţine tratamentele stomatologice.

Evenimentul a fost mediat de Laurenţiu Ivanovici, presedintele Comisiei de Sănătate a PNL Dolj.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !