Laboratorul de Restaurare și Conservare, din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează, în perioada 19-21 septembrie 2018, Salonul Național de Restaurare 2018, ediția a XIV-a, manifestarea culturală consacrată deja la nivel național.
Devenită tradiție în capitala Băniei, expoziția temporară Salonul Național de Restaurare 2018 va reuni în spaţiul expoziţional din Sala “C. S. Nicolăescu Plopșor”, într-o formulă de exprimare culturală complexă, peste 100 de piese aparținând patrimoniului cultural național, ce provin din colecțiile, depozitele și expozițiile a peste 27 de instituţii muzeale, religioase sau colecţii particulare din ţară – Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Complexul Naţional “Astra” Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Bucovinei Suceava, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Braşov, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, Complexul Muzeal Județean Neamț, Muzeul Județean Argeș Pitești, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Național al Țăranului Român București, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” București, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Național Peleș Sinaia, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Institutul de Arheologie ”VasilePârvan” București, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, etc.
Așa cum este obișnuit, publicul craiovean, va putea admira obiecte de patrimoniu de o valoare deosebită – din ceramică, porțelan, metal, lemn, dar şi picturi, textile, cărţi vechi şi diverse documente aparținând patrimoniului cultural național, circuitul expozițional fiind gândit astfel încât să reprezinte o incursiune valorică în vastul patrimoniu cultural naţional. Piesele figurează în expoziție alături de o bogată documentație fotografică și de informații legate de procesul de restaurare.
Într-o expoziție apreciem calitatea bunurilor culturale și luăm drept de la sine înțeleasă buna lor stare de conservare. Salonul Național de Restaurare ne îndeamnă la reflecție punând în lumină fragilitatea pieselor de patrimoniu, drumul parcurs de acestea pentru a-și regăsi aspectul original și aportul discret, dar extrem de important al restauratorilor pentru asigurarea perenității patrimoniului național.
Laboratorul de Restaurare–Conservare organizează la Craiova, în fiecare an, cea mai mare și complexă reprezentare de acest gen din țară.
Obiecte variate specifice restaurării lemnului vor combina în spaţiul expoziţional, într-un mod complex şi inedit, mărturii/artefacte ale valorilor culturale româneşti cu eleganţa şi distincţia profesională a muncii de restaurator, aducând în fața vizitatorilor piese patrimoniale remarcabile precum: biroul din camera de lucru a Elenei Farago, redând atmosfera începutului de secol XX, deținut de Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”, ceas de perete Schlenker&Kienzle, datat 1895, restaurat cu profesionalism de restauratorii Muzeului Județean Argeș.
Restaurarea ceramicii va fi reprezentată prin ceramică specifică Neoliticului – Cultura Cucuteni, Epocii Bronzului – Cultura Gârla Mare, vase de lut din perioada dacică şi romană, amfore, artefacte deținute de colecții muzeale din țară dar și de colecționari privați. Impresionant prin dimensiuni dar și prin dificultatea și complexitatea restaurării, este vasul de provizii, datat sec. IV, deținut de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
Spectaculoase, după ce au trecut prin mâinile  pricepute ale restauratorilor, sunt şi piesele de patrimoniu cultural național specifice picturii: tabloul “Scene Religioase”, datat sec. XIX, unul din cele cinci realizate concomitent, la comandă în Ierusalim; ”Vânătorul”, datat început de sec. XX, lucrare din Casa Memorială Elena Farago.Icoanele pe lemn, și sticlă– “Tânguirea Maicii Domnului”, datată prima jumătate a sec. XX, prezintă pe o suprafață foarte mare, pe foiță de aur, un bogat decor incizat de o deosebită finețe și cu policromie, cu o tehnică asemănătoare emailului, îmbogățesc spațiul expozițional cu cromatica variată și simbolica lor.
Cât priveşte obiectele din metal reţin atenţia obiecte militare din perioada primului război mondial, obiecte decorative din argint și obiecte arheologice: fibule digitate, reprezentări de zeități romane – ”Aplică din bronz cu reprezentarea Zeiței Minerva”, datată sec. II-III, descoperită în Castrul Roman de la Porolissum, deținută de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
În expoziție se regăsesc vechi și valoroase tipărituri: cărți vechi religioase – datate sec. XVI-XIX, ”ChaldaeiSacerdotis”, datată 1554,”Evhologhion” de sec. XIX, ”Penticostar”, sec. XVIII, ”SfântașiDumnezeiascaEvanghelie”, sec. XVIII,aflate încolecțiile Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Național al Literaturii Române București, Muzeului Național BRUKENTHAL Sibiu, documente și manuscrise–”Liturghier”, datat sec. XIX, deținător fiind Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.
În expoziția Salonului Național de Restaurare se va putea admira o gamă variată de obiecte de patrimoniu pe suport textil (pieptare,textile de interior, obiecte de port din secolele XIX-XX), care au necesitat, în procesul de restaurare aplicarea unor tehnici specifice de ţesere, coasere, croşetare, brodare ori vopsire. Atrage atenția veșmântul liturgic din catifea  brodată cu fire metalice de argint, aparținând colecției Popescu Cilieni, restaurat de specialiștii Muzeului Olteniei Craiova, dar și tabloul ”Țăran Sas”, un colaj de mătase, lână, piele, metal, sticlă și lemn, aparținând Muzeului Național BRUKENTHAL Sibiu.
Salonul Naţional de Restaurare 2018 aduce în faţa publicului piese valoroase din patrimoniul cultural românesc mobil, restaurate, în cele mai importante centre – laboratoare de restaurare din țarăutilizând cele mai noi tehnici şi materiale pentru investigare, conservare, restaurare în domeniile ceramicii, textilelor, hârtiei şi metalului.
Craiovenii au la dispoziţie, mai bine de două luni, pentru vizitarea expoziției Salonului Naţional de Restaurare – manifestare de amploare organizată de Muzeul Olteniei din Craiova cu sprijinul Consiliului Județean Dolj şi realizată cu aportul unui mare număr de muzee și instituţii importante din țară.
De asemenea, în cadrul Salonului Naţional de Restaurare va avea loc o “Masă rotundă” ce va avea ca subiect analiza legăturii indisolubile dintre investigație și intervenție în domeniul restaurării și conservării. Vor fi prezentate studii de caz pe toate tipurile de suport utilizând aparatura ultramodernă deținută de Laboratorul de Restaurare – Conservare al Muzeului Olteniei Craiova
Ca şi în anii trecuţi, în cadrul ”Galei Restaurării Românești”, Muzeul Olteniei va oferi celor mai buni specialişti, plachete în semn de recunoaştere a competenţelor şi abilităţilor profesionale, piesele de patrimoniu expuse urmând a fi jurizate de specialişti consacraţi în domeniul restaurării.
Urmare a acestei acţiuni va fi editat catalogul Salonului Naţional de Restaurare 2018.
Deschiderea oficială a expoziției Salonul Național de Restaurare va avea loc la Secția de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu nr. 14), pe 19 septembrie 2018, începând cu ora 11.00.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !