Lansarea proiectului „Let`s Do It, Romania!” în judeţul Dolj va avea loc sâmbătă, 17 septembrie. Proiectul „Let`s Do It, Romania!” este susţinut anul acesta de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Educaţiei, Ministerul Apărării Naţionale, Apele Române şi Romsilva.
„La această a 13-a ediţie se preconizează că vor participa circa 190 de ţări de pe tot globul. În Dolj, până la această oră, avem circa 3.000 de voluntari înscrişi, dornici să participe la această activitate. Din zona la UAT-rui avem înscrise 14 UAT-uri, alături de şcoli gimnaziale, şcoli tehnice. În Craiova avem 4 zone de curăţenie propuse, dar în funcţie de numărul de voluntari înscrişi pentru activitatea de curăţenie din zona periurbană a oraşului vom decide dacă vom propune la cele 4 zone sau la o singură zonă.
În Craiova, activitatea este coordonată prin Proiectul „Craiova curată”, deci iată că sunt mai multe activităţi în acest proiect. Din februarie anul acesta noi, organizaţia, am iniţiat un proiect prin care ne dorim să îmbunătăţim rata de colectare selectivă pe raza municipiului Craiova prin educarea tinerilor din licee. Astfel, din februarie până în prezent am susţinut ateliere de eco-responsabilitate pentru circa 800 de liceeni, am instalat 11 coşuri de colectare pet-uri în licee, în 11 licee, am construit plute din pet-uri, a iniţiat dezbaterile „green debate”.
Partenerii proiectului „Let`s Do It, Romania!” în judeţul Dolj sunt ADIECODOLJ şi firmele Ecosud Craiova, Iridex şi Salubritate Craiova”, a precizat Iulian Tănase, președintele JCI Craiova.
La rândul său, Adela Plăcintescu, directorul ADI EcoDolj, este de părere că doljenii încă mai au nevoie de informare în domeniul colectării separate. Până în urmă cu trei ani la nivelul judeţului nu a existat o infrastructură pentru ca oamenii să poată colecta selectiv deşeurile. În acest moment există această infrastructură, iar fenomenul abandonării deşeurilor ar trebui să fie din ce în ce mai redus. „Ce facem noi acum în ziua curăţeniei, mergem şi încercăm să tragem nişte semnale de alarmă şi, prin puterea exemplului personal, să marcăm nişte momente pentru cetăţeni şi pentru unele autorităţi. Oricum, în ultima perioadă lucrurile s-au mişcat, în sensul că se vede clar că avem o evoluţie de cantităţi de deşeuri reciclabile de 1.000 tone deşeuri reciclabile pe lună, avem o rată de colectare a deşeurilor în creştere”, a mai precizat aceasta.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ECODOLJ, ca autoritate care reprezintă toate UAT-urile din Dolj pe segmentul de salubrizare este implicat în astfel de acțiuni prin activităţi de conştientizare, de promovare a principiilor colectării separate chiar şi de colectare de deşeuri abandonate acolo unde e cazul. De asemenea, la evenimentul de sâmbătă vor oferi voluntarilor saci și mânuși.