Colegiul National al Asistentilor Sociali s-a constituit in februarie 2005 in baza Legii 466/04.11.2004 ca organizatie profesionala, neguvernamentala, de interes public, apolitica, nonprofit, cu personalitate juridica, autonoma si independenta. Colegiul este automom si independent in raport cu orice autoritate publica sau persoana juridica de drept privat si isi exercita atributiile fara posibilitatea vreunei imixtiuni din partea acestora.
Colegiul National al Asistentilor Sociali este organizat si functioneaza pe criterii teritoriale, la nivel national si judetean. Intre Colegiul National al Asistentilor Sociali si Colegiile Judetene, respectiv cel al municipiului Bucuresti, exista raporturi de autonomie functionala, organizatorica si financiara cu respectarea principiului subsidiaritatii ce decurge din prezentul Regulament. Aplicarea principiului subsidiaritatii implica din punct de vedere functional atribuirea competentelor si responsabilitatilor cu prioritate structurilor judetene, iar in cazuri exceptionale si numai atunci cand anumite atributii nu pot fi exercitate intr-o maniera optima decat la nivel central, repartizarea competentelor se va face de catre Consiliul National al C.N.A.S. in favoarea structurilor nationale ale Colegiului National al Asistentilor Sociali.
Până astăzi, lucrările CNASR s-au desfășurat în 21 de județe, Doljul fiind al douăzecișidoilea. Evenimentele își propun promovarea asistenței sociale la nivelul întregii țări. „Suntem bucuroși să fim pertenerii acestui eveniment deoarece educația este teleiul dezvoltării societății. Grija față de celălalt se învață, se educă, după cum, educația în sine este parte a generozității față de aproape. Educația înseamnă acuratețe și temeinicie, înseamnă responsabilitate, valori și principii”, a arătat în deschiderea seminarului, Cezar Spânu, rectorul Universității craiovene.
„Discutăm despre un domeniu foarte important pentru societate. În ultimii ani, în mod constant, Consiliul Județean a investit în această Direcție și am avut o strategie prin care în primii ani am investit în ceea ce privește protecția copilului, după cere, ne-am dus către persoanele adulte, dar am folosit foarte mult și fondurile europene” a explicat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
La rândul său, pe jumătate olteanul Doru Buzducea, președintele CNASR, a aplaudat cei peste 180 asistenți sociali, membri ai Colegiului. „Am venit aici plin de entuziasm pentru că și pe mine m-a făcut mama oltean. Mai de la nord, mai de la Baia de Aramă. Ne bucurăm că Județul Dolj s-a aliniat campaniei „România se ridică în picioare pentru asistența socială. În Cetatea Băniei am atins vârful ca nivel de socializare. Ne dorim conectarea asistenților sociali la nevoile sociale”, a punctat Buzducea.
Caravana CNASR a ajuns la Craiova, după un periplu prin alte județe. De aici se va îndrepta spre „Harghita, apoi la Tulcea, Cluj, Alba Iulia și așa mai departe până ce întreaga țară va fi acoperită”, și-a încheiat pledoaria, Doru Buzducea.
„Avem 67 structuri organizatorice, toate licențiate, acreditate și la standarde europene. Nu ne vom opri aici, ci vom continua pe acest drum, aveând și ostrategie în acest sens. Mai important decât ceea ce facem zi de zi este că salutăm oportunitatea și necesitatea acestei campanii de promovare și valorizare a profesiei de asistent social. Dacă este să privin în urmă, că tot suntem în anul Centenar, România a avut un sistem de asistență socială în primii ani ai funcționării Statului Unitar Român. Apoi, din păcate, am avut o pauză foarte consistentă, de peste ani, și o reluare a acestei tradiții în ultimii 28 ani. O astefl de campanie unește oameni, unește profesioniști”, a concluzionat Florin Stancu, directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.
În finalul lucrărilor, Florin Stancu a acordat o plachetă în semn de apreciere pentru Doru Buzducea, președintele CNASR.
Previous Article„Lumea lui Mulțumesc”
Next Article Dublă lansare la Aman