Comisia Europeană a făcut o plângere împotriva României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Motivul este legat de eșecul privind închiderea a peste șaizeci de gropi de gunoi neconforme. Reprezentanții CE consideră că acestea reprezintă „un risc grav pentru sănătatea umană și pentru mediu”.
În ciuda avertismentelor anterioare ale Comisiei, România nu a reușit să ia măsuri de închidere sau de ecologizare a celor 68 de depozite de deșeuri neconforme, așa cum era prevăzut în Directiva privind depozitele de deșeuri ale UE (Directiva Consiliului 1999/31 / CE). În conformitate cu directiva, statele membre trebuie să recupereze și să dispună de deșeuri într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea oamenilor și a mediului. De asemenea, Directiva interzice abandonarea, descărcarea sau eliminarea necontrolată a deșeurilor. România era obligată să închidă și să reabiliteze aceste gropi de gunoi municipale și industriale până la 16 iulie 2009.
Comisia consideră că progresele României în această directie sunt insuficiente. Din aceasă cauză, în septembrie 2015 a cerut autorităților române să se ocupe de peste 100 de depozite neconforme deoarece, consideră oficialii europeni, reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană și pentru mediu. „Au existat unele progrese, dar pentru 68 de depozite de deșeuri problema a nu a fost finalizată până în decembrie 2016. Într-un efort de a îndemna România să accelereze procesul, Comisia aduce autoritățile române înainte de Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, prefizează oficialii europeni.
În conformitate cu legislația Uninii Europene, depozitarea deșeurilor ar trebi făcută controlat în Europa. Directiva privind depozitele de deșeuri stabilește standarde pentru protecția sănătății umane și a mediului înconjurător, în special a apelor de suprafață, a apelor subterane, a solului și a aerului, de efectele negative cauzate de colectarea, transportul, depozitarea, tratarea și eliminarea deșeurilor. Aceasta urmărește să prevină sau să se reducă cât mai mult posibil efectele negative ale deșeurilor asupra întregului ciclu de viață.
Măsuri similare au fost luate împotriva Bulgariei, Ciprului, Spaniei, Italiei, Sloveniei și Slovaciei. Bulgaria, Cipru și Spania au fost deja condamnate.
![România pârâtă la Curtea Europeană de Justiție](https://www.estv.ro/wp-content/uploads/2013/11/European_commission.jpg)