Parlamentul European a votat, astăzi, ‘Raportul Moisă’ pentru acordarea unui pachet de asistență macro-financiară în valoare de 100 milioane de euro Republicii Moldova, dintre care 60 de milioane împrumut, 40 de milioane ajutor nerambursabil.
Dacă toate condițiile atașate programului vor fi îndeplinite, banii vor fi transferați Republicii Moldova în trei tranșe, în 2017 și 2018. Plata fiecărei tranșe va fi condiționată de îndeplinirea de către Republica Moldova a unui riguros program de reforme, iar întreg programul depinde de respectarea a două pre-condiții: una legată de democrație și statul de drept, cealaltă de implementarea cu succes a unui acord, aflat deja în derulare, cu Fondul Monetar Internațional.
O declarație comună a Parlamentului European, Consiliului și Comisiei, anexată Deciziei adoptate astăzi, cere Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă, să monitorizeze cu cea mai mare atenție, atunci când evaluează respectarea pre-condiției privitoare la democrație și statul de drept, modalitatea în care autoritățile de la Chișinău vor aplica recomandările recente ale Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului electoral.
Europarlamentarul român Sorin Moisă, raportor pe acest dosar, a declarat după vot: ‘Parlamentul European a confirmat astăzi că Uniunea Europeană este și va rămâne alături de cetățenii Republicii Moldova, gata să ofere, la nevoie, sprijin economic, dar cerând, în același timp, întărirea democrației și consolidarea statului de drept. Asistența va fi însoțită de un ambițios program de reforme, agreat cu autoritățile moldovene, care va viza, în principal, lupta împotriva corupției, independența justiției, o mai bună guvernare, inclusiv în domeniul financiar, bancar și energetic, reforma administrației publice, precum și aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Potențialul transformator al acestor reforme pentru economia și societatea Republicii Moldova este foarte mare: dacă sunt temeinic aplicate, ele vor îmbunătăți în mod durabil viața cetățenilor Republicii Moldova’.
Asistența macro-financiară a fost solicitată de către Republica Moldova în contextul unei situații economice dificile, marcată de suspendarea sprijinului financiar internațional — urmare a bine-cunoscutei fraude bancare din 2014, de condiții climatice nefavorabile care au afectat producția agricolă, precum și de limitarea exporturilor către Rusia și Ucraina. Punerea în aplicare a Acordul de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, parte a Acordului de Asociere încheiat între Uniunea Europeană și Republica Moldova, s-a dovedit un succes și a atenuat parțial efectele factorilor menționați mai sus. Uniunea Europeană este în prezent principalul partener comercial, absorbind în 2016 un procent de 63 % din totalul exporturilor Republicii Moldova.
Forma de acordare a asistenței macro-financiare este o combinație între un împrumut rambursabil în valoare de 60 de milioane euro și un ajutor ne-rambursabil în valoare de 40 de milioane de euro. Condițiile detaliate de acordare și de plată a fiecărei tranșe urmează a fi negociate ulterior de către Comisia Europeană cu autoritățile moldovene și incluse într-un Memorandum de Înțelegere. Respectarea riguroasă a tuturor condițiilor agreate va fi monitorizată permanent de către Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă. O declarația comună a Parlamentului European, Consiliului și Comisiei confirmă că un element important al procesului de monitorizare îl va constitui respectarea democrației și statului de drept și garantarea drepturilor omului, inclusiv implementarea recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului electoral.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !