Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software, Filiala Oltenia, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Turismului Vidin – Beneficiar Lider, implementează, în perioada iunie 2017 – iunie 2019, un proiect în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, axa prioritară nr. 2 „O regiune verde”.
Proiectul își propune „Îmbunătăţirea utilizării sustenabile a patrimoniului natural şi cultural şi a resurselor” prin promovarea patrimoniului cultural din judeţul Dolj şi districtul Vidin, cu scopul atragerii de turişti şi prezentării patrimoniului cultural în afara celor 2 regiuni.
„În cadrul proiectul se vor elabora baze de date care să includă clădirile de patrimoniu din judeţul Dolj şi districtul Vidin. Această activitate a presupus strângerea, procesarea şi analizarea informaţiilor şi documentelor de către specialişti în domeniul arhitecturii şi istoriei, şi crearea unor baze de date care să reunească 80 de clădiri de patrimoniu din zona proiectului, 40 din Vidin şi 40 din Dolj. Bazele de date sunt disponibile în trei limbi, română, bulgară şi engleză, şi vor reprezenta baza realizării unui album de promovare a clădirilor de patrimoniu din Dolj şi Vidin”, a explicat Diana Nedelcu, coordonatoarea proiectului.
Tot în cadrul proiectului vor fi organizate ART Workshopuri în judeţul Dolj şi districtul Vidin pentru elaborarea de modele arhitecturale de clădiri şi de suveniruri. În Dolj ART Workshopurile vor fi organizate la Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Liceul de Artă “Marin Sorescu” şi la un liceu care are clase cu specializarea turism. Cu acest prilej vor fi instruite 10 persoane, din instituţiile menţionate anterior, cum să lucreze cu imprimante 3D. Echipamentul va fi achiziționat prin proiect şi dat spre folosinţă celor 3 instituţii. Astfel va fi creat un spaţiu special unde persoanele instruite îi vor învăţa pe tineri să realizeze modele 3D ale clădirilor arhitecturale din ambele regiuni, obiecte diverse și suveniruri. Modelele realizate vor fi expuse la diferite evenimente culturale organizate în Craiova sau în timpul sărbătorilor școlare. Astfel, va creşte gradul de interes în rândul tinerilor, părinților, cetățenilor și turiştilor în ce priveşte clădirile de patrimoniu din Dolj şi Vidin.
Totodată, prin confecţionarea de suveniruri artizanale se va îmbogăți oferta de materiale promoționale oferite în centrul turistic al orașului.
„Vom edita un catalog cu clădirile de patrimoniu din judeţul Dolj şi districtul Vidin. Catalogul va cuprinde informaţii despre program, proiect şi parteneri, o scurtă istorie a oraşelor Vidin şi Craiova, fotografii şi detalii despre istoria şi arhitectura fiecărei clădiri inclusă în baza de date (80 de clădiri de patrimoniu din ambele regiuni). Catalogul va fi realizat în limbile română, bulgară şi engleză şi va fi distribuit în cadrul evenimentelor proiectului. Versiunea în engleză a catalogului va fi distribuită, de asemenea, touroperatorilor locali şi naţionali din ambele ţări”, a mai precizat gazda evenimentului.
Activităţile proiectului includ: Elaborarea unor baze de date care să includă clădirile de patrimoniu din judeţul Dolj şi districtul Vidin, organizarea de ART Workshopuri în judeţul Dolj şi districtul Vidin pentru elaborarea de modele arhitecturale de clădiri şi de suveniruri, realizarea de materiale promoţionale pentru o mai bună vizibilitate a programului şi proiectului, elaborarea unui catalog cu clădirile de patrimoniu din judeţul Dolj şi districtul Vidin, realizarea unui film pentru promovarea patrimoniului cultural local din Dolj şi Vidin, organizarea de workshopuri la Vidin şi Craiova, destinate reprezentanţilor constructorilor, arhitecţilor şi inginerilor, elaborarea unei strategii pentru conservarea şi promovarea patrimoniului cultural din ambele regiuni şi pentru atragerea turiştilor, organizarea a 2 infotururi în Vidin şi Craiova, destinate touroperatorilor şi jurnaliştilor locali, a 16 Expoziţii itinerante de prezentare a clădirilor vechi de patrimoniu din judeţul Dolj şi districtul Vidin, a 6 schimburi de experienţă cu participanţii la ART worshopuri şi a 2 evenimente culturale în Craiova şi Vidin cu scopul conştientizării comunităţii locale în legătură cu valoarea şi frumuseţea a clădirilor de patrimoniu din cele 2 regiuni, derularea unei campanii media pentru promovarea activităţilor şi rezultatelor proiectului.
Touroperatorii şi jurnaliştii vor participa la infotururi în Vidin şi Craiova și vor vizita clădiri de patrimoniu. De asemenea, aceștia vor participa la întâlniri cu reprezentanţi ai hotelurilor şi restaurantelor. Scopul evenimentelor este acela de introducere în ofertele agenţiilor de turism a unui nou produs turistic, axat pe patrimoniul arhitectural.
Bugetul total al proiectului este de 365 034.64 euro.
Grupurile ţintă vizate de proiect sunt:elevi, tineri, jurnalişti, touroperatori, constructori, arhitecţi, membri ONG, simpli cetăţeni.
![Renaşterea patrimoniului arhitectural din Judetul Dolj si districtul Vidin](https://www.estv.ro/wp-content/uploads/2018/06/IMG_1486.jpg)