Deputaţii au votat miercuri în favoarea unei propuneri legislative de simplificare a gestionării traficului aerian pentru a face liniile aeriene europene mai competitive, pentru a împărţi spaţiul aerian mai bine şi pentru a reduce poluarea.
Reforma propusă astăzi privind regulile „cerului unic european”, numite şi „SES2+”, le va sintetiza într-un singur regulament UE cu obiectivul de a accelera reforma serviciilor de navigaţie aeriană, păstrând principiile şi scopurile originale ale „cerului unic european”.
O mai bună supraveghere
Reforma propusă întăreşte regulile de supraveghere oferind mai multă independenţă autorităţilor aviatice naţionale. Statele UE ar trebui să încurajeze cooperarea între autorităţile aviatice naţionale pentru a coordona mai îndeaproape gestionarea spaţiului aerian în Europa şi pentru a reduce fragmentarea controlului traficului aerian, spun deputaţii.
Propunerile permit Comisiei Europene să desemneze o organizaţie imparţială, independentă care să ajute autorităţile aviatice naţionale să atingă ţintele de performanţă privind îmbunătăţirea serviciilor.
Mai multă concentrare pe îmbunătăţirea serviciilor
SES2+ vor facilita procesul de stabilire a unor ţinte pentru îmbunătăţirea serviciilor în domeniile siguranţei, reducerii poluării, capacităţii şi raportului cost-eficienţă şi vor oferi o cooperare mai flexibilă între autorităţile naţionale, furnizorii de servicii de navigaţie aeriană şi companiile aeriene, pentru a reduce fragmentarea actuală a gestionării traficului aerian între liniile naţionale.
De exemplu, conform regulilor propuse, furnizorii de servicii de navigaţie aeriană şi companiile aeriene vor putea propune formule de cooperare mai strânsă dincolo de limitele actuale din Blocurile Funcţionale din Spaţiul Aerian (FABs), care au ca scop să reflecte mai degrabă cerinţele operaţionale decât graniţele naţionale.
Evaluarea pieţii serviciilor de sprijin
Deputaţii au insistat ca înainte de a avansa către deschiderea spre mai mare competiţie a serviciilor de sprijin cum ar fi serviciile meteorologice şi cele de informaţii privind navigaţia aeriană, ar trebui efectuate mai multe evaluări de impact, cel mai târziu până la 1 ianuarie 2016.
Furnizorii de servicii de navigaţie aeriană ar trebui să poată totuşi să ceară oferte de la mai mulţi furnizori de servicii de sprijin atunci când îşi elaborează planurile de afaceri, în vederea alegerii „furnizorului celui mai bun din punct de vedere financiar şi calitativ”, se mai arată în text.
Deputaţii au fost, de asemenea, în favoarea modificărilor necesare pentru a clarifica diviziunea responsabilităţilor între Comisia Europeană, Agenţia Europeană pentru Siguranţă Aeriană şi Eurocontrol.
Parlamentul European a votat pentru prima lectură a propunerii legislative pentru a consolida ceea ce s-a făcut până acum şi pentru a face transferul către Parlamentul următor. Astfel, deputaţii nou aleşi la alegerile din mai pot decide să nu înceapă de la zero, ci să construiască pe ceea ce s-a făcut în legislatura actuală.
Previous ArticleCum influențează bibliotecile viața populației României?
Next Article Protecţia datelor personale în era digitală