Plenary Session in Strasbourg - Week 21 - 2012Noile reguli UE de protecție a datelor, destinate să restabilească controlul cetățenilor asupra datelor lor personale și să creeze un nivel înalt și uniform de protecție a datelor în UE, adaptat erei digitale, au fost aprobate joi de deputați. Reforma stabilește și standarde minime pentru utilizarea datelor în scopuri judiciare sau polițienești.
Votul Parlamentului încheie procesul de peste patru ani de reformă a regulilor UE pentru protecția datelor. Reforma va înlocui actuala directivă privind protecția datelor, care datează din 1995, când internetul era încă în stadiu incipient, cu un regulament care va conferi cetățenilor mai mult control asupra informațiilor lor private în lumea digitizată a telefoanelor inteligente, mediilor sociale, băncilor online și transferurilor globale.
”Regulamentul general pentru protecția datelor transpune în realitate un înalt și uniform nivel de protecție a datelor în UE. Este un mare succes al Parlamentului European și un ”da” hotărât european pentru drepturile consumatorului și competiție în era digitală. Cetățenii vor putea să decidă singuri ce informații personale vor să facă publice”, a spus Jan Philipp Albrecht (Verzi, DE), raportorul Parlamentului.
”Regulamentul va crea și claritate pentru afaceri, stabilind o singură lege în UE. Noua legislație creează încredere, siguranță legală și competiție mai corectă”, a mai spus el.
Noile reguli includ prevederi privind:
• dreptul de a fi uitat
• ”consimțământ clar și afirmativ” privind procesarea datelor personale de către persoana respectivă
• dreptul de a transfera datele personale către un alt furnizor de servicii
• dreptul de a ști dacă datele au fost furate
• siguranța că politicile privind datele personale sunt explicate clar și în limbaj simplu
• mai bună aplicare a legii și amenzi de până la 4% din cifra de afaceri totală globală a companiei pentru a preîntâmpina încălcarea legii
Noi reguli privind transferurile de date pentru a asigura mai buna cooperare la nivelul poliției
Pachetul de protecție a datelor include și o directivă privind transferul de date în scopuri judiciare și polițienești. Aceasta se va aplica transferurilor de date transfrontaliere în UE și va stabili pentru prima dată standarde minime pentru procesarea datelor în scopuri polițienești în fiecare stat membru.
Noile reguli au ca obiectiv protejarea cetățeanului, fie victimă, infractor sau martor, prin stabilirea unor drepturi și limite clare privind transferul de date în scopuri de prevenire, investigare, detectare sau procesare a infracțiunilor sau de executare a pedepselor penale, inclusiv prevenirea amenințărilor și protecția împotriva siguranţei publice. Totodată, cooperarea dintre autoritățile competente din statele membre va putea deveni mai ușoară și mai eficientă.
”Problema principală în privința atacurilor teroriste și a altor infracțiuni transfrontaliere este că autoritățile competente din statele membre nu sunt deschise să facă schimb de informații importante”, a spus raportorul pentru directivă Marju Lauristin (S&D, ET).”Prin crearea unor standarde europene pentru schimbul de informații între autoritățile competente, directiva privind protecția datelor va deveni un instrument puternic și util care va ajuta autoritățile să transfere date personale ușor și eficient, respectând totodată dreptul fundamental la viață privată”, a mai spus ea.
Mai multe detalii privind regulamentul și directiva privind protecția datelor sunt disponibile în acest Q&A.
Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Prevederile sale se vor aplica direct în toate statele membre la doi ani după această dată.
Statele membre vor avea doi ani la dispoziție pentru a transpune prevederile directivei în legislațiile naționale.
Datorită statutului special al Marii Britanii și Irlandei privind legislația pentru justiție și afaceri interne, prevederile directivei se vor aplica doar limitat în aceste state.
Danemarca va putea decide într-o perioadă de șase luni de la adoptarea finală a directivei dacă dorește să o implementeze în legislația națională.

Comentarii

comentarii

Leave A Reply

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !