Viitoarele propuneri de reformă a legislației UE privind drepturile de autor în era digitală trebuie să asigure echilibrul între drepturile și interesele creatorilor și consumatorilor, au spus deputații joi. Ei au cerut măsuri care să îmbunătățească accesul transfrontalier la conținutul online, recunoscând, totodată, importanța licențelor teritoriale, mai ales pentru producțiile TV și cinematografice.
”Parlamentul a ascultat îngrijorările europenilor și în consecință a respins propunerile de limitare a dreptului de a face fotografii liber în spațiile publice. Această decizie exemplifică unul dintre mesajele importante ale raportului: viitoarele propuneri de reformă din partea Comisarului Oettinger trebuie să reflecte rolul esențial, divers pe care îl joacă excepțiile – conferind autorilor spațiu să creeze, utilizatorilor siguranță legală pentru acțiunile lor zilnice și tuturor acces la cultură și cunoaștere”, a spus raportorul Julia Reda (Verzi/ALE, DE) după vot.
Rezoluția nelegislativă, care evaluează implementarea elementelor cheie din legea UE privind drepturile de autor înainte de propunerea Comisiei de modernizare a ei, a fost votată cu 445 voturi pentru,65 împotrivă și 32 abțineri.
Acces transfrontalier îmbunătățit la cultură și cunoaștere
Accesul utilizatorilor la anumite servicii de conținut este prea adesea refuzat pe motive geografice, spune Parlamentul, subliniind că practicile de geoblocare nu trebuie să le împiedice pe minoritățile care locuiesc în statele membre UE să acceseze conținut sau servicii existente în limba lor. El cere Comisiei să propună modalități de îmbunătățire a accesului transfrontalier la servicii și conținut protejat de drepturile de autor.
Cu toate acestea, Parlamentul subliniază și importanța licențelor teritoriale, mai ales pentru finanțarea producțiilor audiovizuale și cinematografice, ceea ce reflectă bogata diversitate culturală a Europei. Deși drepturile de autor implică intrinsec teritorialitate, nu există contradicții între teritorialitate și portabilitatea conținutului, subliniază rezoluția, sprijinind o crescută portabilitate a serviciilor online în UE.
Regulile privind drepturile de autor să se potrivească erei digitale
Comisia ar trebui să revizuiască excepțiile existente la legile drepturilor de autor pentru a le adapta mai bine la mediul digital și să examineze aplicarea unor standarde minime, mai spune Parlamentul. Comisia ar trebui, de asemenea, să aibă în vedere anumite excepții obligatorii acolo unde obiectivul ar fi protejarea unor drepturi fundamentale, precum și posibilitatea de a face excepții pentru biblioteci care să poată împrumuta materiale în format digital pentru oameni de știință să extragă texte și date.
Parlamentul cere măsuri care să asigure o remunerare corectă și potrivită pentru toate categoriile de deținători de drepturi, inclusiv în ceea ce privește distribuția digitală a lucrărilor lor, precum și să îmbunătățească poziția contractuală a autorilor și performerilor în raport cu alți deținători de drepturi și intermediari.
Parlamentul mai vrea din partea Comisiei un studiu asupra impactului potențial al unui titlul unic european de drepturi de autor care să acopere întreg teritoriul UE.
Imaginile clădirilor și operelor artistice publice
În ceea ce privește dreptul de a crea și publica imagini și fotografii ale unor clădiri și opere artistice publice, deputații au preferat să păstreze situația actuală prin respingerea propunerii conform căreia o autorizație ar fi trebuit să fie cerută pentru utilizarea comercială a acestor imagini, de la deținătorii de drepturi. Conform legislației UE privind drepturile de autor în vigoare, statele membre pot insera sau nu o așa-numită clauză de liberă panoramare în legislația lor în domeniu.
Comisia va veni până la sfârșitul anului 2015 cu o propunere de modernizare a legislației UE privind drepturile de autor pentru a le adapta erei digitale.