Parlamentarii europeni doresc evitarea unui război comercial cu SUA provocat de impunerea de taxe vamale suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu din UE, solicitând Comisiei Europene (CE) să formuleze un răspuns rapid în această chestiune. Dezbaterea s-a desfășurat în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen și a Comisarului European pentru Comerț, Cecilia Malmström. ”Decizia președintelui Trump de a impune taxe vamale suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu a fost o surpriză amară pentru Grupul PPE, susținător al comerțului liber și echitabil, pus în slujba oamenilor. (…) De aceea, solicităm Comisiei Europene să găsească răspunsul cel mai rapid, ferm si convingător, dar în același timp proporțional pentru apărarea industriilor europene si evitarea unui război comercial care ne-ar costa pe toți bunăstarea cetățenilor noștri”, a declarat Iuliu Winkler în cadrul dezbaterilor din plenul legislativului european pe marginea declarației CE referitoare la decizia SUA de a impune taxe la importul oțelului și aluminiului. Potrivit europarlamentarului UDMR, protecționismul de care dă dovadă SUA în privința importurilor de oțel și aluminiu nu va rezolva problemele, iar printre cele mai afectate state vor fi cele din estul Europei, printre care și România. ”Noi știm că protecționismul nu rezolvă probleme, ci le creează. Un război comercial nu are câștigători, ci numai perdanți. Cetățenii americani, printre care și susținătorii președintelui Trump, vor pierde. Industriile americane și europene vor pierde. Statele din estul Europei printre care și România vor avea mult de suferit, deoarece marii producători globali de oțel, Rusia, Ucraina, Turcia, își vor îndrepta exporturile către acestea”, a subliniat Winkler.
La rândul său, eurodeputatul PSD Victor Boștinaru este de părere că protecționismul exagerat și naționalismul pot izola Statele Unite și pot declanșa un război comercial global. Conform acestuia, „un potențial război comercial poate fi declanșat de noi taxe asupra oțelului și asupra aluminiului și poate avea un impact puternic asupra locurilor de muncă din America. Prin urmare, acest Parlament îl poate invita pe președintele Trump și pe întreaga administrația americană să ia în considerare eventualele daune înainte de a merge mai departe. Nu uitați că războaiele comerciale pot deveni globale! În plus, este important ca UE să ia toate măsurile necesare, dar să fie calibrate în esență pentru a întări și proteja piața noastră internă, lucrătorii și industriile. Cooperarea dintre UE și SUA, în calitate de parteneri cu aceleași interese, rămâne crucială, mai ales în ceea ce privește comerțul și investițiile. Orice acțiune ulterioară, de ambele părți, ar trebui să rămână echilibrată și ar trebui să țină seama de importanța relațiilor noastre strategice și a rolului ambelor părți la nivel mondial”.
Și Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmström, a subliniat faptul că dacă Uniunea Europeană nu va fi exclusă de la aceste tarife impuse de SUA: Uniunea Europeană va trebui să aibă un răspuns ferm și proporțional, răspuns în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului”.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !