Durata medie a vietii în judeţul Dolj în acest an a fost 75,08 ani, mai crescută la sexul feminin 78,66 ani (sexul masculin 71,60 ani) în uşoară creştere faţă de anul precedent.
În cadrul progamelor naţionale privind bolile transmisibile s-au realizat:
I.1. Programul Naţional de Vaccinare PN I.1.
S-au realizat lunar acţiuni de îndrumare şi control la nivelul furnizorilor de servicii medicale, pentru verificarea condiţiilor de păstrare, înregistrare, raportare şi modul de administrare în condiţii de siguranţă maximă, a vaccinurilor.
Personalul vaccinator este instruit lunar cu privire la modul de implementare a Programului Naţional de Vaccinare, a modului de raportare a vaccinărilor.
I.2. Programul National I.2. Supraveghere şi control a bolilor transmisibile prioritare
S-a avut în vedere depistarea precoce şi asigurarea diagnosticului etiologic al bolilor transmisibile în vederea implementării măsurilor de limitare a răspândirii acestora.
I.3. Programul PN I.3. de supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA
Reprezentanții DSP au avut în vedere reducerea răspândirii infecţiei HIV/SIDA prin depistarea precoce a persoanelor infectate în rândul celor cu comportament la risc pentru infecţia HIV/SIDA precum şi prin depistarea precoce a persoanelor infectate HIV simptomatice; dar și reducerea morbidităţii asociate prin asigurarea tratamentului bolnavilor cu infecţie HIV/SIDA.
I.4. Programul National de prevenire, supraveghere si control a Tuberculozei PN I.4.:
Obiectivele avute în vedere se referă că reducerea prevalentei si a mortalitatii TB; menţinerea unei rate de depistare a cazurilor noi de TB pulmonară pozitivă la microscopie; tratamentul bolnavilor cu tuberculoză; precum și menţinerea ratei de succes terapeutic la cazurile noi pozitive de TB pulmonară.
I.5. Programul de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistentei medicale si a rezistentei microbiene, precum si de monitorizare a utilizării antibioticelor
Obiectiv: Creşterea calităţii serviciilor medicale în unităţile sanitare cu paturi prin reducerea riscului de a dezvolta o infecţie asociată activităţii medicale.
În cadrul Programului Naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă s-au realizat: Evaluarea efectelor factorilor de risc din mediu pentru starea de sănătate, evaluarea efectelor radiaţiilor ionizante pentru starea de sănătate și evaluarea stării de sănătate a expuşilor profesional.
În cadrul Progamelor Naţionale privind bolile netransmisibile s-au realizat: PN. de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, PN. de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică și PN. de fertilizare în vitro şi embriotransfer.
În cadrul Programului Naţional de promovare a sănătăţii s-a coordonat activitatea de promovarea sănătăţii a furnizorilor de servicii de educaţie şi promovarea , s-au efectuat activități de mediatizare a evenimentelor, campaniilor sau interventiilor din cadrul Programului National de Promovare a Sanatatii.
În cadrul Programului Naţional de sănătate a femeii şi copilului s-au avut în vedere subprogramul pentru ameliorarea stării de nutriţie a gravidei şi copilului și subprogramul de sănătate a copilului.