Marţi, 29.11.2016 – Muzeul de Artă
17:00 – Recital de acordeon
GHENADIE ROTARI (Republica Moldova)
Invitată ANA TOPALOVIĆ (violoncel, Austria/Serbia)
În program: Sofia Gubaidulina: De Profundis, Gerard Grisey: Passacaille, Magnus Lindberg: Jeux d’anches, Salvatore Sciarrino: Vagabonde blu, Sofia Gubaidulina: In Croce (acordeon și violoncel), Vladimir Zubitsky: Sonata nr. 2 – Slavonic.
Sala Filarmonicii
19:00 – Concert cameral
Ansamblul GREEN THING (Austria)
Matei Ioachimescu (flaut / flute), Natalija Isaković (vioară / violin), Ana Topalović (violoncel / cello), Alfredo Ovalles (pian / piano)
În program: Călin Ioachimescu: Tetrachords, Cristian Lolea: Mechanisms, George Crumb: Vox Balaenae, Diana Rotaru: Verde, Jennifer Higdon: Piano Trio, Julija Bal: Chochek.
Ghenadie Rotari
Născut în 1991 în Republica Moldova, Ghenadie Rotari a început să cânte la acordeon la vârsta de nouă ani. Este câștigător al primelor premii la diferite concursuri internaționale de muzică, cum ar fi „Strumenti & Musica Festival” din Spoleto și Concursul Internațional „Svirel” din Slovenia. Ghenadie Rotari este un muzician foarte activ, care a evoluat în toată Europa, în săli precum Musikverein și Radiokulturhaus din Viena, Gasteig din München, Teatro Regio din Torino, ș. a. Ghenadie Rotari este un participant frecvent la diverse festivaluri internaționale de muzică, cum ar fi „Nei Suoni dei Luoghi”, „Festival di Portogruaro”, „Trieste Prima” și „Tzlil Meudcan” – Festivalul de Muzică Contemporană din Tel Aviv. Ghenadie, împreună cu pianista Valentina Vargiu, este un membru al „Duo Aspera”, care a câștigat „Sony Classical Talent Scout” și a fost invitat să susţină un recital în timpul Festivalului „Madesimo Music Festival”. În martie 2016, Ghenadie a întreprins un turneu în Slovenia și Croația cu Orchestra de Coarde a Academiei de Muzică din Ljubljana, interpretând în primă audiţie Concertul pentru acordeon și orchestră „Elegia” de compozitorul italian Gabriele Vanoni. Ghenadie a înregistrat pentru Radio Vaticana, RAI Trieste alături de partenera sa Valentina Vargiu, RTV Slovenia, Veneția Radio Clasic, ORF, Radio Ars Slovenia și BR-Klassik München. În calitate de participant la Internationale Ferienkurse für Neue Musik Darmstadt (2016), a colaborat cu renumiți muzicieni și compozitori, precum Chaya Czernowin, Yaron Deutsch („Nikel” Ensemble) și Lucas Fels („Arditti” Quartet). Ghenadie a colaborat cu „Oktopus” Ensemble din München, Ansamblurile „XX.Jahrhundert” și „Kontrapunkte” din Viena. Este beneficiarul bursei Erasmus, care i-a permis să studieze cu Matti Rantanen la prestigioasa Academie „Sibelius” din Helsinki. După absolvirea Conservatorul din Trieste, sub îndrumarea lui Corrado Rojac, Ghenadie Rotari s-a înscris la Hochschule für Musik und Theater din München pentru perfecționarea cunoștințelor sale de Muzică Contemporană, sub îndrumarea lui Krassimir Sterev (Klangforum Wien).
Pentru programul recitalului din această seară a festivalului, invitata artistului este talentata violoncelistă Ana Topalović (Austria/Serbia).
Ansamblul „Green Thing”
Ansamblul cameral „Green Thing” (Natalija Isaković – vioară, Matei Ioachimescu – flaut, Ana Topalović – violoncel, Alfredo Ovalles – pian) este specializat în interpretarea şi înregistrarea de compoziţii noi aparţinând unor compozitori în viaţă, ca şi în readucerea în lumină a unor lucrări clasice din secolul XX rareori cântate. Dispunând de o formulă instrumentală flexibilă, ce variază de la un un singur solist la un ansamblu cameral extins, GTE caută să redefinească experienţa de concert prin conectarea noilor lucrări la auditori noi. Alături de preocuparea fundamentală pentru interpretarea muzicii contemporane, GTE oferă compozitorilor şi interpreţilor susţinerea profesională necesară dezvolării lor pe plan artistic. De asemenea, GTE organizează activităţi mobilizatoare de învăţare pentru elevi şi studenţi. În cadrul programelor sale diversificate şi imaginative, ansamblul explorează muzica popoarelor lumii, în acelaşi timp acordând o atenţie deosebită lucrărilor unor compozitori rezidenţi în Viena, oraşul în care membrii GTE îşi desfăşoară activitatea curentă.
Miercuri, 30.11.2016 – Sala Filarmonicii
18:00 – Concert cameral
Cvartetul de coarde LOGOS (SUA)
Espen Lilleslåtten (vioara I), Roxana Pavel (vioara a II-a), Elias Goldstein (viola), Dennis Parker (violoncel)
În program: Paul Creston: String Quartet, Daniel Schnyde: Great Places – String Quartet nr. 4, Claude Debussy: Cvartetul în Sol minor, op. 10.
20:00 – Concert de jazz – INCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI
“Both Sides of the River”
MIRCEA TIBERIAN (pian)
CHRIS DAHLGREN (contrabas, SUA)
JOHN BETSCH (baterie, SUA)
Cvartetul de coarde „Logos”
Cvartetul de coarde „Logos” este format din profesori de la Universitatea de Stat din Louisiana: Espen Lilleslatten, Roxana Pavel Goldstein – vioară, Elias Goldstein – violă, Dennis Parker – violoncel.
Desfăşoară, pe lângă atribuţiile lor didactice, o intensă activitate concertistică în centre muzicale din Statele Unite. Repertoriul ansamblului cuprinde lucrări de compozitori clasici, romantici, moderni şi contemporani, îmbinând cu deosebit succes cele două îndeletniciri de înaltă responsabilitate artistică.
“Both Sides of the River”
Muzicienii Mircea Tiberian (pian), Chris Dahlgren (contrabas), John Betsch (baterie) au cântat pentru prima dată în această formulă în 2006, la Festivalul „Jazzy Spring in Bucharest”, iar apoi s-au reunit în 2007 la Kronstadt Jazz Days (Braşov), în urma acestui concert rezultând albumul Ulysses, apărut la Open Art Records în 2009. Aria lor stilistică se situează undeva în zona modernităţii, fără a fi ignoraţi parametrii tradiţionali ai jazzului main stream. Cu alte cuvinte, deşi muzica lor se adresează publicului deschis către experiment şi originalitate, pe parcursul performanţei se pot distinge cu claritate elemente din tradiţia muzicilor afro-americane şi chiar din muzica clasică europeană. Evident, în cea mai mare parte din timp se practică improvizaţia colectivă, domeniu în care cei trei muzicieni îşi arată adevărata măiestrie ce justifică notorietatea de care se bucură în lumea jazzului.