Persoanele în căutarea unui loc de muncă pot participa la programe de formare profesională care să le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii. Formarea profesională a persoanelor în căutarea unui loc de muncă se face ţinându-se seama de cerinţele de moment şi de perspectiva ale pieţei muncii şi în concordanţă cu opţiunile şi aptitudinile individuale ale persoanelor respective.

Programele de formare profesională sunt gratuite pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, înregistrate la agenţie (şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi) care se află în una din următoarele situaţii:

    1. a) au devenit şomeri;
    2. b) nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ;
    3. c)au obţinut statutul de refugiat sau beneficiază de altă formă de protecţie internaţională, conform legii, sau se află în procedura de soluţionare a cererii de azil şi au acces pe piaţa muncii, în condiţiile prevăzute de lege.
    4. d) sunt cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România sau care au drept de muncă pe teritoriul României, conform legii;
    5. e) nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie,

precum şi persoanele care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă beneficiază, în mod gratuit, de servicii de formare profesională.

Persoanele interesate să urmeze un curs de formare profesională pot opta pentru unul din cele peste 40 de programe  organizate în divese meserii / ocupaţii solicitate pe piaţa muncii (agent de securitate, brutar, bucătar, barman, competenţe antreprenoriale, comunicare în limba engleză/germană, contabil, cosmetician, electrician, fierar betonist, frizer, infirnieră, inspector SSM, inspector resurse umane, instalator, lucrător comercial, machior, maseur, măcelar,manager proiect, manager resurse umane,  montator subansamble, ospatar, peisagist floricultor, zidar).

Beneficiarii de servicii gratuite de formare profesională au dreptul la:

      • pregatire teoretica si practica pe toata durata cursului;
      • manuale, materiale de instruire si rechizite;
      • echipament de protectie pe timpul instruirii practice, dacă este cazul;
      • consultatii medicale, analize medicale si teste necesare frecventarii cursului.

De asemenea pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire beneficiază de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !