Peste 200 de adăposturi pentru situații de urgență se află în Craiova și sunt gestionate de către administrația locală. „Toate sunt identificate și controlate periodic. Mai sunt și adăposturi private (societăți comerciale, blocuri de locuințe noi, etc.) ce sunt verificate de către ISU Dolj.
Ieri, miercuri 2 martie, Direcția Fond Locativ și Control Asociații de Proprietari din Primăria Municipiului Craiova a notificat toate asociațiile de proprietari să elibereze adăposturile antiaeriene, în cazul în care în acestea erau depozitate diferite lucruri. Termenul pentru eliberarea lor este 7 martie 2021. La ultimul control efectuat de către Compartimentul de Situații de Urgență multe dintre acestea erau deja goale. În acest moment, cele disponibile sunt în curs de igienizare, acolo unde este cazul”, se arată într-un comunicat al Primăriei, remis presei.
La rândul lor, reprezentanții ISU Dolj au publicat pe site-ul propriu lista adăposturilor la nivel național. Astfel, putem observa că în județul Dolj sunt … 199 astfel de obiective. Dacă lista aceasta este actualizată sau nu, rămâne de aflat. Personal, am aflat de mai multe blocuri care au astfel de adăposturi și care nu figurează pe lista ISU.
Lista ISU poate fi consultată la adresa: Situatia adaposturilor de protectie civila | Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „OLTENIA” al Judetului Dolj (isudolj.ro)
Și pentru că războiul tot este la graniță, vă reamintim și modul de clasificare a alarmelor:
- Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
- Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.
- Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.
- Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute.