În cursul acestei zile, polițiștii rutieri și polițiști ai structurilor de ordine publică, cu calitate de polițist rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române, au desfășurat mai multe razii pe șosele pentru a crește gradul de conformare a șoferilor cu privire la conformarea șoferilor cu privire la regulile de circulație.
Polițiștii au testat conducătorii auto cu sunt prezenți cu aparatele etilotest și drugtest, iar radarele mobile au fost în acțiune.
Totodată, acțiunea a vizat și combaterea abaterilor săvârșite de către pietoni, prin depistarea celor care nu respectă normele privind circulația pe drumurile publice, indisciplina pietonală fiind printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.
„În primele 10 luni ale anului 2024, numărul total de accidente rutiere grave, din județul Dolj, a scăzut față de aceeași perioadă a anului 2023, de la 76 la 66 (-13,15%).
În ceea ce privește victimele rezultate în urma accidentelor rutiere grave, numărul răniților grav a scăzut de la 44 la 27, numărul răniților ușor se menține la 31 ca și anul precedent, iar numărul numărul persoanelor decedate, din păcate, a crescut de la 48 la 50.
Principalele trei cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost reprezentate de indisciplina pietonală (traversarea neregulamentară a pietonilor și pietoni pe partea carosabilă – 18,18% ), viteza( sub cele două forme – viteza neadaptată la condițiile de drum și viteza neregulamentară/excesivă – 16.66%) și neacordarea priorității vehiculelor (15,15%).
În această perioadă au fost organizate și executate 1.657 de acțiuni, 1.297 cu efective proprii, iar 360 în colaborare cu alte formațiuni de poliție sau alte instituții.
În urma activităților desfășurate au fost constatate 127 infracțiuni privind conducerea sub influența substanțelor psihoactive, 132 de infracțiuni privind conducerea sub influența băuturilor alcoolice, 149 de infracțiuni privind conducerea unui vehicul fără permis de conducere sau cu permisul de conducere retras, anulat sau suspendat, precum și 89 de infracțiuni privind alte fapte.
Pe linie contravențională, în această perioadă, polițiștii rutieri au aplicat 38.859 de sancțiuni contravenționale, pentru încălcarea prevederilor O.U.G. nr.195/2002 R privind circulația pe drumurile publice.
Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 5.697 de conducători auto. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.
De asemenea, au fost oprite din a circula pe drumurile 1.303 de autovehicule care nu prezentau siguranță în trafic. Astfel, certificatele de înmatriculare ale acestora au fost retrase până la remedierea problemelor constatate.
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, recomandăm tuturor participanților la traficul rutier să manifeste prudență, să respecte regulile de circulație și indicațiile polițiștilor rutieri aflați în teren.
– înainte de a pleca la drum asigurați-vă că autovehiculul este în stare bună de funcționare;
– nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice, substanțe cu efect psihoactiv sau sunteți prea obosit. Nu este pusă numai viața dumneavoastră în pericol, ci și a celorlalți participanți la trafic;
– adaptați viteza la condițiile de trafic și carosabil;
– folosiți centura de siguranță și respectați reglementările legale privind transportul copiilor (folosiți scaunul special pentru copii);
– pentru că se apropie sezonul rece, vă recomandăm să vă informați din timp cu privire la condițiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasați și să vă echipați mașina corespunzător. Nu plecați la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulația autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Pietonilor le recomandăm:
– să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea, sau numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
– să traverseze drumurile publice prin locurile marcate și după o asigurare temeinică;
– să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public.
– când nu există în apropiere trecere pentru pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colțul intersecției, după o asigurare temeinică.
Creșterea gradului de siguranță a participanților la traficul rutier reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Dolj, fiind unul dintre obiectivele generale asumate de Poliția Română”, a declarat cms.sef Poliție, Sorin Gae.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !