Începerea anului școlar vine cu multe emoții și responsabilități. Nu doar pentru elevi, părinți, profesori, ci chiar și polițiștii doljeni care au „în fișa postului” „a crește nivelul de siguranță în școli”.
„Prioritatea noastră, a angajaților Ministerului Afacerilor Interne, este să oferim tinerei generații un mediu sigur, unde fiecare elev să se simtă în siguranță și fără teama unor pericole sau riscuri.
Pe tot parcursul anului școlar, vom acționa în mod constant în incinta și în proximitatea unităților de învățământ preuniversitar din județul Dolj, pentru a asigura un climat de siguranță pentru toți elevii și personalul didactic, în conformitate cu prevederile Planului Național de Combatere a Violenței Școlare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065 din data de 28.08.2024, ce a fost transpus și la nivel județean în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară”, a precizat Laurențiu Dumitrescu, IPJ Dolj.
Pentru începerea anului școlar, polițiștii doljeni au fost mobilizați, atât în cadrul dispozitivului de ordine și siguranță publică, cât și distinct, la unitățile de învățământ, unde au fost prezenți la festivitățile dedicate deschiderii noului an școlar.
Cu această ocazie, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară și Serviciului Rutier au organizat, în zona adiacentă a unităților de învățământ, patrule școlare, elevilor fiindu-le prezentate principalele reguli de circulație ce trebuie respectate pentru a fi în siguranță în momentul în care sunt angajați în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni.
Totodată, și polițiștii structurilor de ordine publică au fost prezenți în prima zi de școală alături de elevi și părinți, care, cu emoție, au primit primele sfaturi de început de an școlar ce privesc siguranța copiilor.
În acest an școlar, la nivel național se desfășoară Campania pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar,, Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.” prin care se dorește conștientizarea părinților, a copiilor, a cadrelor didactice, dar și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a infracționalității și a traficului de droguri.
Campania se va derula pe trei direcții de acțiune, astfel:
-creșterea gradului de conștientizare a elevilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea consecințelor fenomenelor negative asupra dezvoltării psihologice a acestora și asupra climatului educațional.
-informarea populației, pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării, precum și la importanța, mecanismul și beneficiile semnalării / sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ, pentru dezvoltarea spiritului civic, în scopul prevenirii și combaterii delicvenței juvenile și / sau infracționalității în mediul școlar;
-informarea elevilor, cadrelor didactice, părinților, precum și a populației generale, cu privire la existența unui canal de informare www.sigurantascolara.ro, în care se vor prezenta informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară, campanii / programe / proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ având ca scop creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, activitățile derulate în acest sens, lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu;
Campania este însoțită și de 3 materiale audio – video, precum și de 27.000 de afișe, realizate în scopul informării populației.
Tot prin intermediul domeniului sigurantascolara.ro, vor fi asigurate informări/recomandări pentru elevi și părinți și teme care să asigure pregătirea adecvată, a personalului din unitățile de învățământ preuniversitar în ceea ce privește managementul cazurilor de violență și alte situații corelate, și, de asemenea, pentru promovarea unui comportament social adecvat în rândul elevilor, în scopul prevenirii faptelor de violență, consumului de droguri, delicvenței juvenile, cu acccent pe conșientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor incidente.
Premergător începerii anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au fost dispuse măsuri menite să crească gradul de siguranță al elevilor și al cadrelor didactice:
– au fost organizate acțiuni de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției unităților de învățământ preuniversitar, fiind stabilite măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate;
– au fost organizate acțiuni pentru verificarea și identificarea deficiențelor de semnalizare rutieră în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar;
– au fost organizate acțiuni pentru verificarea autovehiculelor destinate efectuării transportului școlar;
– au fost desfășurate acțiuni de inventariere a agenților economici din incinta sau din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.
Pe baza situației operative înregistrate în anul școlar anterior, au fost evaluate riscurile și vulnerabilitățile existente, stabilindu-se menținerea patrulelor mixte care acționează cu caracter permanent pe timpul procesului educativ, în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar din municipiile Craiova, Băilești și Calafat, dar și din orașele Filiași, Segarcea și Dăbuleni.
De asemenea, au fost luate măsuri de includere a unităților de învățământ preuniversitar în itinerarele de patrulare ale polițiștilor din cadrul dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranței publice, ca punct de staționare, pe timpul afluirii și defluirii elevilor, la și de la cursuri, dar și ale echipajelor de poliție rutieră, pentru prevenirea accidentelor de circulație.
Next Article 13 septembrie, Ziua Pompierilor