Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis atenționare hidrologică COD GALBEN pe râul Desnățui și Teslui, afluentul Oltului din județele Dolj și Gorj.
În intervalul 14 octombrie 2021, ora 22:00 – 16 octombrie 2021, ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice amintite se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri care pot depăși cotele de apărare.
Personalul Administrației Bazinale de Apă Jiu monitorizează evoluția fenomenelor hidrologice pe cursurile de apă aflate sub atenționarea cod galben.
Primarii localităților riverane au fost informați și atenționați să ia măsurile care se impun în Cod Galben.
Potrivit prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A.Jiu, în următorul interval de 24 de ore, nivelurile și debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor în curs, celor prognozate și propagării. Scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale COTELOR DE ATENŢIE se pot produce pe unele rauri mici din Oltenia și Muntenia datorita precipitatiilor însemnate cantitativ prognozate si propagarii.
Conform datelor transmise de stațiile hidrometrice aflate pe teritoriul Administrației Bazinale de Apă Jiu, vremea a fost închisă și deosebit de rece pentru această dată calendaristică. Pe arii extinse a plouat, iar în zona de munte au fost precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul a suflat slab până la moderat.
Cantitaîile de precipitații înregistrate pe teritoriul județului Dolj au fost: 5.0 l/mp la Filiasi, 5.6 l/mp la Racari, 12.8 l/mp la Podari, 20.0 l/mp la Zaval, 5.5 l/mp la Scaiesti, 7.5 l/mp la Negoiesti, 12.3 l/mp la Albesti, 13.3 l/mp la Breasta, 9.0 l/mp la Calugarei, 11.6 l/mp la Dragoia, 20.1 l/mp la Goicea, 9.1 l/mp la Gabru, 15.6 l/mp la Afumati, 10.0 l/mp la Fantanele, 15.0 l/mp la Bailesti si 22.8 l/mp la Statia meteo Bechet.
Recomandări pentru perioadele cu precipitații abundente:
evitarea traversării cursurilor de apă și staționarea pe malurile apelor curgătoare;
curățarea, adâncirea sau realizarea, acolo unde nu sunt, a șanțurilor de preluare a apelor pluviale;
drenarea și asigurarea curgerii apei către șanțurile de captare;
curățirea canalelor și a tuburilor colectoare pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;
deblocarea secțiunii de curgere a apei în zona podurilor și podețelor pentru a se evita formarea unor „„araje””ce pot produce inundații.
Caseta tehnică:
COD GALBEN: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații.
Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.
În secțiunile monitorizate hydrometric se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.