Muzeul Olteniei Craiova – Secția de Etnografie, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, organizează, în perioada 12-16 februarie, ateliere de creație pentru realizarea de mărțișoare tradiționale.
Atelierele se vor derula la Secţia de Etnografie – Casa “Baniei”, str. Matei Basarab, nr. 16, și își propun inițierea copiilor în cultura tradiţională românească, în expresiile si modelele ei, motiv pentru care, participantii vor beneficia de expuneri si demonstratii asupra subiectului, atat în atelierele creative organizate, cât şi în cadrul expoziţiei de baza a Secţiei.
Pentru o bună derulare a atelierelor de creație, acestea se vor desfăşura pe două secţiuni: cele pentru preşcolari, vor avea loc între orele 1000 -1130, iar cele pentru şcolarii din învațământul primar (clasele I-IV) între orele 1300-1430..
Înscrierile se vor realiza la numărul de telefon 0351/444030 sau direct la sediul Secției de Etnografie.
Lucrările realizate de către participanți vor constitui obiecte de expunere în cadrul Expoziţiei temporare “Parada Marţişoarelor – Ediția a X-a”, ceva fi vernisată în data de 28 februarie 2018, ora 11.00.
Muzeul Oltenie are onoarea de a invita instituţiile de învăţămant doljene să se înscrie în cadrul proiectului cultural propus de către specialiștii din cadrul Secției de Etnografie, să participe la atelierele creative pentru a afla povestea unui meșteșug intrat în patrimoniul UNESCO în anul 2017, a reinventa legenda firului alb şi roşu, agăţat odinioară în copacii proaspat înmuguriţi sau purtat de copii si fete ca bănuţ protector la mâini şi la gât pentru sănătate şi noroc.
Fiecare instituţie preşcolară şi şcolară trebuie să-şi procure personal materialele necesare confecţionării mărţişoarelor.
Fiecare grădiniţă sau şcoală participantă va depune un panou cu maximum 25 de mărţişoare până în data de 23 februarie a.c., ora 16.00, la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, “Casa Băniei” (str. Matei Basarab nr. 16).
Un juriu format din artişti plastici şi reprezentanţi ai organizatorilor va stabili premiile.
De la fiecare şcoală şi grădiniţă se va premia un singur mărţişor, ales după criterii de originalitate şi măiestrie artistică.