Grupul CEZ in Romania sustine programul One World Romania la Scoala care in aceasta toamna a oferit elevilor si profesorilor din Oltenia si nu numai, 78 de activitati cu focus pe filme documentare ca instrument educational, filme Sahia cu si despre adolescenti sub motto-ul „Cycle. Recycle. Upcycle.”
Octombrie – luna dedicata profesorilor
In luna octombrie, 170 de profesori din Curtea de Arges, Campulung, Pitesti, Bals, Slatina, Calarasi, Buzau si Ramnicu Valcea au participat la ateliere interactive si au descoperit in documentare o metoda alternativa de predare.
Profesorii au descoperit avantajele de a folosi filmul documentar in procesul educational conform curriculumului scolar.
Materialele educationale prezentate in cadrul atelierelor contin activitati care ajuta la constientizare, aducand subiectul filmului mai aproape de elevi. Documentare care abordeaza drepturile omului si istoria recenta au fost prezentate profesorilor: „Aflati despre mine” de Adrian Sarbu, care oglindeste procesul de urbanizare din timpul comunismului, „Aici … adica acolo”, de Laura Capatana-Juller, povestea a doua surori, ai caror parinti sunt plecati in strainatate, la munca, pentru o viata mai buna. „Dureri ascunse” de Michelle Kelso, „Infruntand rinocerul” de Simcha Jacobovici, „O capra pentru un vot” de Jeoren van Velzen si „Pasaport de Germania” de Razvan Georgescu completeaza lista documentarelor ce au fost adaptate ca materiale educationale.
Noiembrie – Filme Sahia cu si despre adolescenti sub motto-ul ”Cycle. Recycle. Upcycle”
Programul One World Romania la Scoala, derulat de Asociatia One World Romania, in parteneriat cu Romanian American Foundation si cu sprijinul Grupului CEZ in Romania a introdus in licee, pentru a doua oara, filme produse in Studioul Alexandru Sahia, singurul studio de documentare din Romania in perioada socialista.
Timp de o saptamana, liceenii au vizionat si discutat pe tema copilului si felul in care imaginea copilariei este construita in regimurile autoritare, drept o “resursa nationala”. Lista filmelor supuse atentiei elevilor a fost compusa din „Absolventii” și „Sedinta cu parintii” de Paula si Doru Segall, „Adolescenta” de Florica si Paul Holban, „Pe malul Ozanei” de Copel Moscu si „Scoala de la Meri” de Jean Popovici.
Tot in noiembrie, luna.doc, ajunsa la a treia editie, s-a bucurat de prezenta a 3500 de elevi care au participat la discutii pe tema reciclarii creative a materialelor considerate nefolositoare.
Deschiderea luna.doc si primul atelier practic a avut loc la Craiova, la Colegiul National Fratii Buzesti, unde a fost vizionat filmul documentar „Out of fashion” de Jaak Kilmi & Lennart Laberenz.
Filmele din luna.doc#3, „Bristol Bike Project” de Alistair Oldham, „La nord de soare” de Inge Wegge, „Lumea vazuta de Ion B.” de Alexander Nanau au fost urmate de ateliere de reciclare creativa in care maculatura si materialele textile au fost folosite pentru a crea noi obiecte cu o valoare sporita.
Si cluburile de film documentar si-au marit numarul de fani in aceasta perioada, deschizandu-se 3 cluburi noi in Craiova, la Colegiul National ”Fratii Buzesti”, ”Carol I” si ”Elena Cuza”si unul la Liceul Teoretic Lupeni.
Activitatile ce au in centru pasiunea pentru film si discutiile despre drepturile omului au ajuns si la elevii din Bucuresti si judetele Buzau, Calarasi, Neamt si Bacau.
Grupul CEZ in Romania va sprijini in continuare Programul One World Romania la Scoala, derulat de Asociatia One World Romania, in parteneriat cu Romanian American Foundation, care asteapta sa impartaseasca pasiunea pentru film cu cati mai multi elevi si pe viitor.
Previous ArticleAd Hoc a lansat single-ul “Furtuna l”
Next Article Dezbatere publică la Primăria Craiova