Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl omagiază pe Constantin Virgil Negoiță, născut la data de 3 februarie 1936, în București.
Personalitate marcantă a informaticii și logicii cibernetice, Constantin Virgil Negoiță a urmat cursurile Liceului „Mihai Viteazul” din București (1946-1953), apoi a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Institutului Politehnic din capitală. Între anii 1959 și 1965 a lucrat la Oficiul de Stat pentru Invenții, iar în perioada 1967-1973 la Consiliul Cercetării Științifice. În anul 1969 a obținut doctoratul în informatică la Institutul Politehnic din București.
În perioada 1973-1981, Constantin Virgil Negoiță a fost cercetător științific principal, șef al Laboratorului de Modele Matematice pentru Sisteme de Conducere în cadrul Institutului Central de Informatică din București. De asemenea, a fost profesor asociat de teoria sistemelor la Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Științe Economice, București, precum și specialist în domeniul „mulțimilor vagi” (Fuzzy Sets) și al modelării matematice în domeniul științelor sociale.
În anul 1982, Constantin Virgil Negoiță s-a autoexilat în America, în urma desființării Institutului de Matematică. Un an mai târziu a obținut un post de profesor la Departamentul de informatică al Colegiului Hunter din New York, unde a predat teoria sistemelor vagi în relație cu domeniul inteligenței artificiale și a devenit membru al Academiei de Științe din New York. Constantin Virgil Negoiță a fost membru al mai multor asociații, institute și societăți științifice din America și România.
A organizat și prezidat numeroase congrese mondiale de cibernetică și a fost membru în comitetele de redacție ale unor reviste științifice dedicate logicilor fuzzy, inteligenței artificiale etc.
Dintre lucrările profesorului, privind logica vagului în relație cu sistemele cibernetice, științele nonmatematice și artă amintim: „Sisteme de înmagazinare și regăsire a informațiilor” „Management Applications of System Theory”, „Fuzzy System” „Expert Systems and Fuzzy Systems”, „Pullback. A Novel”. O serie de cărți au fost publicate și în România la editura „Paralele 45” din Pitești: „Vag”, „Împotriva lui Mango”, „Logica Post Modernismului”, „Irozii”, „Concert la Carnegie Hall”, „Cronica intrării în rai”. O altă serie a apărut la editura Dacia din Cluj- Napoca: „Conspirația cibernetică”, „Spirit peste materie”, „Opus dei”. Cărțile savantului au fost traduse din engleză în japoneză, chineză sau rusă și se află în majoritatea bibliotecilor lumii.
Colecția „Constantin Virgil Negoiță” include cărțile de autor ale scriitorului, dintre care amintim: „Fuzzy Sets”, „Post Modern Logic”, „Irozii”, „Opus Dei”. Din donație fac parte și periodice importante, precum „Conexiuni” (revistă lunară de cultură, apărută la New York) și „New York Magazin” (publicație româno-americană independentă). Cuprinsul primei reviste include articole aniversare dedicate lui Constantin Virgil Negoiță, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. De asemenea, și alți cercetători, profesori, oameni de cultură îi dedică articole relevante scriitorului.
În ianuarie 2023, publicația „New York Magazin” semnalează dispariția profesorului Negoiță, în articolul semnat de Grigore L. Culian, editor New York Magazin și intitulat „A plecat la Domnul un reper al Exilului Româno-American. In memoriam – Prof. univ. dr., Constantin Virgil Negoiță”.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !