Seria brunch-urilor de la sud de Carpați revine cu un nou eveniment în Oltenia, sâmbătă, 27 iulie, în Ursi, comuna Popești, Vâlcea, în grădina Casei restauratorilor (nr 322, sat Urși).
Continuăm să explorăm bucătăria locală și regională din România, una dintre cele mai bune metode de a descoperi istoria și cultura unei regiuni, prin acest tip de eveniment ce oferă spre degustare participanților circa 16 feluri de mâncare, toate preparate de comunitatea locală.
Pe lista mâncărurilor deosebite de care vom avea parte este faimoasa „umplutură”, un preparat oltenesc, vegetarian, ce conține cartofi și pâine, nelipsit de la marile mese în familie sau în comunitate. Alături se vor găsi unt la putinei, urdă, lapte covăsit, roșii cu mămăligă (un fel de tocăniță), ciorbă de lobodă, ciorbă de bob de fasole, cozonaci, prajitură cu gem de prune și nucă și multe altele.
Aproximativ 30 de persoane s-au înscris, accesând pagina www.eat-local.ro , la acest eveniment din Oltenia de deal. Porțile se vor deschide de la ora 10:00, urmând ca barul să se deschidă în jurul orei 10:30, iar bunătățile să fie servite de la ora 11:00. Primele doua ore vor fi dedicate gastronomiei iar următoarele două ore vor fi dedicate culturii. Mai exact, oaspeții comunității din Urși vor avea parte de o demonstrație de făcut cruci, susținută de crucierul satului, domnul Costel Amza, de o demonstrație de olărit, susținuta de olarul Mihai Biscu, din Horezu, dar și de un tur la biserica de lemn din Urși, monument istoric din secolul al XVIII-lea, care se află în ultima faza a unui lung proces de restaurare desfășurat de Fundația Pro Patrimonio.
Despre „Gusturi și meșteșuguri – peisajul cultural din Oltenia și Muntenia”
Brunch-ul de la Ursi face parte din proiectul „Gusturi si mestesuguri – peisajul cultural din Oltenia si Muntenia”, co-finanțat de AFCN, prin care ne propunem
organizarea de evenimente cultural-gastronomice în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, meșteșugurile, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală.
“În perioada 1 iulie – 10 noiembrie vom organiza 9 evenimente în 6 județe din sudul țării, cu scopul de a identifica și promova patrimoniul imaterial prin acest tip nou de eveniment, brunch-ul. Ne bucurăm mult că avem sprijinul și entuziasmul fiecărei comunități locale în care desfășurăm aceste evenimente gastronomico-culturale și sperăm că publicul urban va fi din ce în ce mai dornic să descopere satul românesc, altfel”, a declarat Gabriela Solomon, reprezentantă My Secret România.
“Este al doilea an în care punem în valoare sudul României prin organizarea de brunch-uri și ne bucurăm să vedem că atât preparatele locale sunt apreciate dar și demonstrațiile de meșteșuguri.”, a adăugat Gabriela Solomon.
Despre conceptul de brunch
Brunch-ul este un termen anglo-saxon ce definește un mic dejun târziu, luat în jur de ora 11.00, care se transformă în prânz. Pe aceeași masă, se găsește un bufet de diverse preparate reci și calde. Aceasta e definiția termenului, pe care Asociația My Transylvania au luat-o, a combinat-o cu practicile săsești de într-ajutorare din vecinătați și a transformat-o într-un produs turistic, în urmă cu circa 11 ani.
Astfel, “brunch” înseamnă câteva ore în aer liber, într-un sat neturistic în care partea de gastronomie e un pretext pentru a face cunoștinta cu zona și cu ce are ea de oferit în termeni de cultură, petrecere a timpului liber, produse.
Proiectul “Gusturi si mestesuguri – peisajul cultural din Oltenia si Muntenia” este derulat de My Secret Romania, partenerul regional al Asociației My Transylvania. Fiecare eveniment este organizat împreună cu comunitatea locală.