Eurodeputații vor dezbate și vota planurile pentru ca politica agricolă a UE să devină mai durabilă, rezilientă și flexibilă, în vederea asigurării securității alimentare în întreaga UE.
Dezbaterea este programată marți dimineață, iar voturile se vor desfășura pe tot parcursul săptămânii.
Eurodeputații sprijină o schimbare de politică care ar trebui să adapteze mai bine politica agricolă comună la nevoile fiecărui stat membru în parte. Guvernele naționale ar trebui să elaboreze planuri strategice care să precizeze modul în care intenționează să pună în aplicare pe teren obiectivele UE. Comisia va verifica rezultatele, nu doar conformitatea cu normele UE.
Planurile de consolidare a practicilor obligatorii în materie de climă și mediu pe care fiecare agricultor trebuie să le aplice pentru a primi sprijin direct și cele de a spori sprijinul financiar pentru practicile aplicate în mod voluntar fac, de asemenea, parte din pachetul de reformă. Deputații vor vota, de asemenea, cu privire la propunerile de reducere a plăților către fermele mai mari și de a canaliza mai mulți bani către fermele mai mici și către tinerii fermieri, pentru a îi ajuta să facă față crizelor și pentru a simplifica normele de efectuare a controalelor.
După ce Parlamentul va lua o decizie, eurodeputații vor fi gata să înceapă discuțiile cu miniștrii UE cu privire la pachetul de reformă.
Ultima reformă a politicii agricole a UE, instituită în 1962, datează din 2013.
Normele actuale ale PAC expiră la 31 decembrie 2020. Acestea ar trebui înlocuite cu norme tranzitorii până la aprobarea reformei PAC de către Parlament și Consiliu.
PAC reprezintă 34,5% din bugetul UE pentru 2020 (58.12 miliarde EUR). Aproximativ 70% din bugetul PAC sprijină veniturile a șase până la șapte milioane de exploatații agricole din UE.