Facultatea de Teologie din Craiova are de luna aceasta un nou decan. Părintele conf. univ. dr. Adrian Ivan a primit avizul pozitiv al Senatului Universităţii din Craiova la finele săptămânii trecute, fiind validat pentru noua responsabilitate administrativă. Tot săptămâna trecută au fost validaţi de Consiliul de Administraţie al Facultăţii de Teologie din Craiova: pr. lect. univ. dr. Mihai Ciurea, pentru funcţia de prodecan, şi conf. univ. dr. Alexandrina Bădescu, pentru funcţia de prodecan.
Părintele conf. univ. dr. Adrian Ivan este absolvent al Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova (1990-1995) şi al Facultăţii de Teologie din Craiova (1995-1999). În perioada 2002-2010 a urmat cursuri de doctorat în cadrul Facultăţii de Teologie „Iustinian Patriarhul” din Bucureşti, susţinând teza cu titlul: „Metoda rugăciunii în educaţia creştină”, la disciplina Catehetică-Omiletică, sub coordonarea părintelui prof. univ. dr. Vasile Gordon. Din anul 2001 funcţionează ca şi cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, parcurgând pe rând toate etapele academice, până la funcţia de conferenţiar universitar, în cadrul catedrei de Catehetică-Omiletică. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a îndeplinit până în prezent cu succes mai multe ascultări administrative în cadrul facultăţii, precum şi în organigrama Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei unde, momentan, ocupă funcţia de Inspector Bisericesc. Este totodată preot paroh la Biserica „Sfântul Nicolae” – Ungureni din Craiova, unde a încheiat în urmă cu un an un amplu proiect de restaurare, consolidare şi reabilitare a sfântului locaş.
Din lucrarea sa scrisă fac parte numeroase cărţi, studii şi articole pe specialitatea Catehetică-Omiletică, amintind aici lucrările: „Metoda rugăciunii în educaţia creştină” (Craiova, 2011); „Logos Parenetikos. Principii parenetice la Omiliile de la Matei ale Sfântului Ioan Gură de Aur” (Craiova, 2015); „Predici şi îndrumări omiletice” (Craiova, 2015); „Omiletica” (coautor, Bucureşti, 2015); „Crezul Ortodox în 12 cateheze” (coordonator, Craiova, 2015).
Părintele lect. dr. Mihai Ciurea este cadru didactic titular al Facultăţii de Teologie din Craiova din anul 2007, la Catedra de Studii Biblice, Noul Testament și Limba greacă. Este, de asemenea, absolvent al Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova (promoţia 2002) şi al Facultăţii de Teologie din Craiova (promoţia 2006). În perioada 2006-2008 a absolvit cursurile Masterat ale aceleiași facultăți, specializarea „Teologie Biblică şi Asistenţă Socială”, iar între 2008-2011 a absolvit cursuri de doctorat în teologie la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, finalizând proiectul de cercetare prin susţinerea tezei cu titlul „Istoria textului Noului Testament. De la manuscris la edițiile tipărite”, susţinută în anul 2011, sub coordonarea IPS. Prof. Univ. Dr. Teodosie Petrescu. Competențele sale în domeniul criticii textuale, dublate de o afinitate deosebită pentru zona de cercetare filologică a Noului Testament, îi asigură accesul la formatul exegezei moderne. Este autorul unei serii de comentarii dedicate corpusului Epistolelor sobornicești (Iuda, 2 Petru, 1-3 Ioan), publicate la prestigioasa editură „Mitropolia Olteniei”. Prestigiul profesoral și l-a asigurat atât prin efectuarea unor stagii de cercetare și predare în străinătate (Elveția, Grecia, Israel, Siria, Norvegia, Bulgaria), cât și ca membru în colective de redacție ale unor reviste de specialitate și în societăți biblice din țară și din străinătate. Părintele Mihai Ciurea este actualmente preot slujitor la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Craiova.
Conf. univ. dr. Alexandrina Bădescu a absolvit Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova (1999-2003), Facultatea de Istorie şi Teoria Artei, din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, la specializarea „Conservare-Restaurare” (2003-2007) şi Masterat în cadrul aceleiaşi instituţii academice, pe aceeaşi specializare artistică (2007-2009). În perioada 2007-2013 a urmat studii doctorale la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul de Istorie şi Patriomoniu, din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Programul de doctorat a fost finalizat prin susţinerea tezei cu titul: „Colecția de icoane pictate pe lemn datând din secolele XVII-XX a Mănăstirii Jitianu (Județul Dolj)”. Din anul 2010 este membru al Comisiei de Cultură a Patriarhiei Române, având calitatea de Restaurator de bunuri culturale, iar din anul 2013 este cadru didactic titular al Facultăţii de Teologie din Craiova, la Secţia de Arte Vizuale, disciplina „Tehnici artistice tradiţionale pentru icoană”.