Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind emisiunile de obligațiuni ipotecare, act normativ care va crea un nou cadru legal în domeniu, aliniat celor mai bune practici la nivel european. Scopul proiectului de lege este să permită dezvoltarea acestor instrumente de finanțare pe piața locală, într-o manieră prudentă și supravegheată corespunzător, asigurându-se astfel un plus de atractivitate pentru potențialii investitori. Existența acestui tip de obligațiuni va permite instituțiilor de credit atragerea de resurse financiare la un cost mai scăzut decât prin alte instrumente (ca efect al garantării obligațiunilor cu portofoliul de creanțe dedicate), efect care se va transfera într-un cost mai redus al creditării ipotecare. De asemenea, introducerea obligațiunilor ipotecare va contribui, pe termen mediu și lung, la profesionalizarea pieței primare a creditului ipotecar (de exemplu, prin introducerea, în mod indirect, a principiilor transparente de evaluare a proprietăților imobiliare).
Proiectul de lege adoptat astăzi de Guvern răspunde, totodată, unei condiționalități asumată de autoritățile române în fața Fondului Monetar Internațional.
Principalele aspecte avute în vedere în acest proiect de lege vizează:
Ø Asigurarea unei protecții sporite investitorilor – Prin proiectul de lege se propun mecanisme clare prin care să fie asigurată protecția deținătorilor de obligațiuni, în condițiile păstrării unui echilibru corespunzător între drepturile preferențiale ale acestora și cele ale altor creditori ai instituției de credit emitente.
Ø Diminuarea riscurilor ce ar putea fi generate de activitatea de emisiune de obligațiuni ipotecare. În acest scop, propunerea legislativă va asigura cadrul și instrumentele pentru realizarea supravegherii acestei activități, suplimentar față de supravegherea prudențială realizată în legătură cu orice emitent. Potrivit proiectului de lege, competența de supraveghere prudențială a activității de emisiune de obligațiuni ipotecare va fi acordată Băncii Naționale a României.
Ø Asigurarea segregării clare a competențelor între autoritățile de supraveghere sectoriale, Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară, în legătură cu activitatea de emitere de obligațiuni ipotecare. În acest sens, propunerea legislativă prevede acordarea competenței de supraveghere prudențială a activității de emisiune de obligațiuni ipotecare unei singure autorități, respectiv Băncii Naționale a României.
Proiectul de lege adoptat astăzi include cele mai bune practici în domeniu, precum și actualizările legislative din alte jurisdicții la nivelul anului 2013. Modelele avute în vedere la elaborarea propunerii legislative sunt cel german și cel austriac. De asemenea, proiectul de lege a făcut obiectul procedurii de consultare a Băncii Centrale Europene (în baza prevederilor Directivei Consiliului 98/415/CE cu privire la consultarea BCE de către autoritățile naționale), prin intermediul Băncii Naționale a României. În urma acestei consultări a fost emis avizul BCE, observațiile formulate în acest aviz fiind avute în vedere la definitivarea proiectului. În plan intern, au avut loc consultări cu Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Română a Băncilor, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România.
În prezent, cadrul general pentru emisiunea de obligațiuni ipotecare este reglementat prin Legea nr. 32/2006 privind obligațiunile ipotecare, act normativ care va fi abrogat odată cu intrarea în vigoare a proiectului de lege adoptat astăzi.