Muzeul de Artă din Craiova va prezenta, cu ocazia evenimentului ,,Noaptea Muzeelor”, din 16 mai 2015, publicului craiovean dar și celui din capitală două proiecte expoziționale. La Muzeul de Artă din Craiova în seara zilei de 16 mai se va deschide în Sala Oglinzilor expoziția ,,Ipolit Strâmbu”, iar la București în cadrul,, Art Safari”, între 13/16 mai , Muzeul de Artă din Craiova va participa cu proiectul ,,Tradiționalism/ Modernism”, cu lucrări din patrimoniul muzeului de Ion Țuculescu, Eustațiu Stoenescu, Dimitrie Ghiață, Corneliu Michăilescu . La Craiova în seara de 16 mai la ,,Noaptea Muzeelor”, pe lângă prezentarea colecțiilor permanente , Muzeul de Artă din Craiova va începe o serie de microexpoziții temporare în Sala Oglinzilor . Aceste microexpoziții vor prezenta lucrările unor artiști remarcabili din depozitele Muzeului de Artă din Craiova. Odată cu ,,Noaptea Muzeelor”, prima din aceste expoziții va fi dedicată pictorului Ipolit Strâmbu, un reprezentant emblematic al picturii românești din prima jumâtate a secolului XX. Artistul originar din comuna Bratilov – județul Mehedinți a locuit o perioadă la Craiova înainte de a-și continua studiile la Munchen și Paris. Expoziția va avea un caracter temporar ,lucrările vor fi expuse pe șevalete în Sala Oglinzilor, cel mai somptuos spațiu din muzeu . Lucrarea ,, Două prietene”, va fi masterpiece -ul expoziției. Pictorul Ipolit Strâmbu a atins subiecte clasicizante având o solidă formație figurativă fiind legat stilistic de bagajul formativ, din Munchen și Paris, racordat la pictura occidentală.
Artistul Ipolit Strâmbu în lucrările aflate în patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova, reprezintă dimensiunea domestică a vieții cotidiene, viziunea standardizată a frumuseții feminine. Eleganța căutată a personajelor, femei, păstori, țărănci, un întreg univers idilic ne redă o perspectivă hedonistică și nostalgică a vremurilor trecute, cu iz sentimental, opera sa prezentând certe influențe prerafaelite.
Lumina este un factor important în creația sa, se insinuează supranatural în lucrările artistului și asupra căreia ne vom opri în filmul de prezentare. În același spațiu va rula pe un ecran un film cu o serie de lucrări ale artistului și o scurtă prezentare a operei acestuia. În viitor vom organiza noi expuneri ale unor artiști valoroși din colecțiile Muzeului de Artă, ale căror creații nu sunt încă prezente în colecțiile permanente din lipsa spațiului. În acest mod prin aceste expoziții temporare vom face vizibile lucrările din depozite încă necunoscute publicului larg.
Proiectul expozițional TRADIȚIONALISM/MODERNISM prezentat în cadrul Art Safari- 2015 este gândit din perspectiva rolului pe care o instituție muzeală trebuie să îl aibă în spațiul public contemporan. Depășind faza „arhivistică” a epocilor precedente, muzeul nu mai este un simplu trezorier al valorilor artistice, el trebuie sa fie un modelator activ în piața culturală, implicând societatea și conștientizând membrii acesteia, nu doar de valorile pe care le deține, ci și de avantajele civilizatorii ale unei existențe trăite prin intermediul culturii vizuale.
În acest sens, conceptul propus se dorește a fi nu doar o simplă expunere a unor artiști cunoscuți în istoria artei românești, ci o punere în oglindă a unor formule vizuale, aparent antagonice care însă se completează într-o firească simbioză. Alăturarea unor artiști tradiționaliști, atașați de o imagine realistă așa cum sunt Dimitrie Ghiață și Eustațiu Stoenescu cu alții precum Corneliu Michăilescu și Ion Țuculescu, a căror vizualitate este marcată de o gândire imaginativă nonconformistă, dă un sens actual conceptului de muzeu, loc în care înțelegerea tradiției oferă un sens coerent contemporaneității.