Pe un frig pătrunzător și numai cateva grade în termometre, craiovenii s-au adunat în Piața Alexandru Ioan Cuza pentru a omagia împlinirea a 160 de ani de la Mica Unire. Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României și a continuat cu un scurt Te Deum. La eveniment au luat parte și o mare parte din oficialitățile doljene. Prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a a transmis mesajul Vioricăi Dăncilă cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: “Se împlinesc, astăzi, 160 de ani de la primul act istoric major în devenirea statului unitar și suveran român actual: Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei și Țării Românești.
Aristocrația noastră din acele timpuri, prin vârfurile sale intelectuale și politice, dar mai ales românii, au reușit să transforme în realitate, pe o temelie durabilă, idealul unității naționale românești, întrevăzute de geniul voievodului Mihai Viteazul la 1600 și desăvârșite cu Marea Unire din 1918.
Am avut de partea noastră un context extern favorabil, state europene-prietene, dar, mai ales, am avut elite românești remarcabile, care au crezut în destinul românesc, și o voință populară extraordinară de a “seca Milcovul”, de a șterge barierele între român și român!”. La rândul său, Ion Prioteasa a menționat că „trăim un moment cu adevărat special, în care marcăm împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române – prima mare realizare națională pe parcursul construirii statului unitar, independent și democratic de astăzi. Doresc să exprim omagiul nostru pentru toți cei care, de-a lungul timpului, și-au pus viețile în slujba acestui ideal și să adresez tuturor craiovenilor și doljenilor cele mai bune gânduri ale noastre, alături de sincere urări de sănătate și împliniri în 2019”, a mai completat președintele Consiliului Județean Dolj. Nu în ultinul rând, Mihail Genoiu, edilul Băniei, a evocat „momentul istoric pe care îl sărbătorim astăzi are o semnificație specială pentru Craiova. Dintre toți românii care au crezut, în urmă cu 160 de ani, în puterea lor de a-și decide singuri soarta, doar locuitorii Craiovei au rămas în posteritate. Ei sunt cei cărora marele pictor Theodor Aman le imortaliza, în 1857, voința și entuziasmul de a fi uniți, în celebrul său tablou Hora Unirii la Craiova, când, la București, se vota în unanimitate unirea Țării Românești cu Moldova.
Câteva luni mai târziu, tot aici, în Cetatea Băniei, într-o zi de 24 ianuarie a anului 1859, mii de craioveni au ieșit din nou în stradă, pentru a se bucura de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Ţării Româneşti. Cu entuziasm, steaguri şi strigăte de „Trăiască Unirea!” sau „Trăiască Vodă-Cuza!” au rămas craiovenii noștri amintiți pentru posteritate.
Acela a fost momentul în care România începea să devină o țară cunoscută și respectată în Europa, o țară care își datorează modernizarea și emanciparea lui Alexandru Ioan Cuza, dar și celor care au crezut în domnia sa”.

Evenimentul a continuat cu depuneri de jerbe la statuia Domnitorului și Hora Unirii.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.